Turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan optužio je Europsku uniju da ne radi dovoljno na rješavanju krize oko migranata koja pogađa njegovu zemlju.

Sudjelujući u raspravi u Džakarti Erdogan je istaknuo politiku Turske, navodeći kako je njegova zemlja primila dva milijuna izbjeglica.

-Ukupno je dva milijuna izbjeglica, 300.000 iz Iraka i 1,7 milijuna iz Sirije, trenutno prihvaćeno u Turskoj - kazao je turski predsjednik.

Istodobno je kritizirao Europu da ne može izići na kraj s deset puta manjim brojem izbjeglica

-A kad je riječ o cijeloj Europi, vidimo da nisu sposobni primiti samo 200.000 izbjeglica u svojim zemljama - dodao je turski predsjednik.

Tvrdi da je Turska do sada spasila brojne izbjeglice koji su pokušali prijeći Sredozemno more želeći se domoći Europe.

- Istodobno stajališta i politika Europe su takvi da ti ljudi završavaju utapanjem u moru - istaknuo je Erdogan koji na ovakav način od Europske unije traži pomoć zbog izbjegličke i vojne krize koja sve više zahvaća Tursku.

Podsjetimo, prema procjenama Međunarodne organizacije za migrante, od početka godine do 10. srpnja 150.000 migranata stiglo je morskim putem u Europu, polovica u Italiju a druga polovica u Grčku, koja bilježi ogroman porast njihovih dolazaka.

 

M.M.