Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je, odgovarajući na oštre kritike koje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila Vladi na obilježavanju Dana poduzetnika, da je to njezino demokratsko pravo.

-Nisam ja to tako vidio. Ako je netko cijepljen od populizma, onda sam to ja. Ne znam što je mislila. To pitajte nju - odgovorio je Plenković na novinarski upit je li kritike doživio osobno.

Istaknuo je da hrvatska ima Vladu koja je, što se tiče kompetencija, vrlo snažna, a što se tiče smjera zemlje - tisuću posto je uvjeren da je Vlada vodi u pravom smjeru.

Poručio je da Vlada osigurava političku stabilnost te da sve što radi gura društvo naprijed - u srce europskog projekta, tješnju integraciju prema većim plaćama i kvalitetnijem životu hrvatskih ljudi.

Na kritike zbog zaostajanja Hrvatske za zemljama srednje i istočne Europe rekao je da nosimo svojevrsni kofer iz 90-ih, a sada nastojimo ubrzano nadomjestiti taj raskorak.

Za mjere demografske politike, koje je predstavila Grabar-Kitarović, rekao je da su tek došle u Vladu pa ih nije stigao detaljno pogledati.

- Pogledat ćemo ih, a pod uvjetom da budu financijski realni, rado ćemo neke od tih prijedloga usvojiti - kazao je.

Istaknuo je da je demografija problem ne samo Hrvatske nego i drugih sličnih država, te je podsjetio da se za Hrvate prije pet godina otvorilo EU-ovo tržište rada, što su neki iskoristili i preselili se u EU.

-To su normalni trendovi dijela populacije koja se kreće u EU-u. To se događalo i u Češkoj i Poljskoj - rekao je Plenković.

 

M.M.