Saborsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Gordanom Jandrokovićem položilo je vijence na zagrebačkom groblju Mirogoj, povodom Dana Hrvatskog sabora.

-Taj dan nas podsjeća na borbu za hrvatsku slobodu, neovisnost, demokraciju - rekao je Jandroković nakon polaganja vijenaca na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Naglasio je da mlađe naraštaje treba podsjećati i govoriti im da sloboda i demokracija nisu dani sami po sebi, već da se za njih treba izboriti.

-U povijesti hrvatskog naroda ovo je jedan od najznačajnijih datuma, kada je institucionalno pokazano da ćemo se boriti i izboriti za vlastitu domovinu, za slobodu, demokraciju, višestranačje, zaštitu ljudskih i manjinskih prava i sve ono što jednu državu čini takvom - istaknuo je Jandroković.

Podsjetimo, 30. svibnja 1990. utemeljen je prvi demokratski izabran višestranački Sabor.

Tome su prethodili prvi demokratski i višestranački izbori na kojima je Hrvatska demokratska zajednica pod vodstvom dr. Franje Tuđmana dobila uvjerljivu saborsku većinu, čime je i formalno preuzela odgovornost za sudbinu Hrvatske.

U predizbornoj kampanji Franjo Tuđman i HDZ oštro su se suprotstavljali velikosrpskom hegemonizmu zagovarajući pritom suverenu Hrvatsku i kao konačan cilj - samostalnu državu.

Do 2000. godine, 30 svibnja je obilježavan kao Dan državnosti. Međutim, tadašnja koalicijska vlada na čelu s Ivicom Račanom ukinula je taj državni praznik pa se 30. svibnja od tada obilježava kao "Dan Hrvatskoga sabora".

M.M.