Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u dvodnevnom je službenom posjetu Italiji. Sastat će se s tamošnjim državnim vrhom i obići moliške Hrvate.  


Predsjednica dolazi u Italiju na poziv talijanskog predsjednika Sergia Mattarelle koji je bio u službenom posjetu Hrvatskoj u travnju 2015.

Službeni posjet Italiji predsjednica će početi u Kvirinalskoj palači u Rimu, rezidenciji talijanskog predsjednika, gdje će se sastati s Mattarellom i razgovarati će i u četiri oka i u pratnji izaslanstava.

Poslije će se sastati s predsjednicom Senata Marijom Elisabettom Alberti Casellati (Forza Italia), prvom ženom na toj dužnosti u talijanskoj povijesti, i predsjednikom Zastupničkog doma Robertom Ficom (Pet zvijezda).

Predsjednica će tijekom sutrašnjeg dana posjetiti moliška mjesta Aquavivu, Collecroce/Kruč, Tavennu/Tavelu, San Felice/Filić, Montemitr/Mundimitar gdje će se, osim s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine, susresti i s gradonačelnicima te čelnicima cijele regije.

Podsjetimo, Moliški Hrvati pripadnici su hrvatskog naroda koji su oko 1500. godine naselili područje talijanske pokrajine Molise bježeći pred navalom Turaka. Smatra se da su izbjegli s područja između Cetine i Neretve. Specifičnost je moliških Hrvata ta što su do današnjih dana sačuvali arhaični moliški hrvatski dijalekt. Moliški Hrvati uglavnom žive u mjestima Kruču (Acquaviva Collecroce), Filiću (San Felice) i Mundimitru (Montemitra). 

 

M.M.