Komentirajući aktualna unutarnja i vanjskopolitička pitanja u programu Hrvatskog radija, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je istaknula kako razgovori sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem neće biti laki, a kao najvažniju temu razgovora navela je pitanje nestalih.

-To je duboko ljudsko pitanje. To je naša obveza. Svaka majka ima pravo naći svoga sina, svaka obitelj ima pravo naći članove svoje obitelji. To je humanitarno pitanje koje koje nas opterećuje. Hrvatska i Srbija razlikuju se u pogledima na prošlost 20. stoljeća. Međutim, ono s čime se moramo suočiti su posljedice te prošlosti, a to su nestali i mnoga druga pitanja koja proizlaze iz procesa raspada bivše državne tvorevine - granična crta, arhivi... Bit ću zadovoljna ukoliko dogovorimo tri do pet elemenata na kojima ćemo odmah početi raditi - istaknula je predsjednica.

Svjesna je političkog rizika koji poziv Vučiću nosi.

- Ovo što se događalo posljednjih dana počelo je eskalirati u jedan verbalni rat između Hrvatske i Srbije. Nastavak tog rata nisam mogla dopustiti i odlučila sam to prekinuti. Znam da bi u ovakvoj situaciji najlakše bilo okrenuti glavu i ništa ne raditi i time možda skupljati političke bodove. Svjesna sam političkog rizika koji to nosi. Međutim, političari koji brinu isključivo o svom rejtingu nisu dobri za državu. Treba biti državnik koji razmišlja što će u konačnici napraviti za svoj narod i svoju državu - upozorila je. 

Vjeruje da se bez razgovora niti jedan problem sa Srbijom ne može riješiti.

-Ukoliko ne razgovaramo o problemima nećemo ih riješiti. I ranije sam rekla kako će proći puno vremena do trenutka kad ćemo moći reći da smo prijateljske države. Ali ne možemo biti neozbiljni pred svijetom i vlastitim državljanima i nastaviti kontinuirano neprijateljstvo - kazala je predsjednica, opovrgavajući da je bilo bilo kakvih pritisaka izvana da do susreta dođe.

Komentirajući izjavu ministra obrane Damira Krstičevića o  isprici Aleksandra Vučića, predsjednica je rekla da se politika mora voditi razumom a ne emocijama.

Na Sloveniju gleda kao na susjednu, prijateljsku zemlju s kojom imamo iznimno dobre odnose osim nekoliko pitanja.

- Moramo se osloniti na pozitivnu razinu odnosa. Činjenica da su u Sloveniji ove godine izbori usporit će rješavanje graničnih problema - izjavila je predsjednica.

Smatra da su prijedlozi našeg ministarstva jako dobri i da su otvorili puno prostora za kompromis.

-U ovom slučaju treba voditi računa da se jednostrano ne izazivaju incidenti - istaknula je dodajući kako joj je žao što su Slovenci počeli slati kazne našim ribarima.

Zadovoljna je komunikacijom s Banskim dvorima, iako bi ta komunikacija, naglasila je, mogla biti i češća.

-To je bio jedan od redovitih susreta. Nadam se da će njih biti još više i učestalije. Razgovarali smo vrlo otvoreno o mnogim temama iz unutarnje i vanjske politike. Ja sam vrlo zadovoljna razgovorima - istaknula je predsjednica.

Osvrnula se i na nabavku zrakoplova.

-Moj je stav da tu odluku treba donijeti što je moguće prije, jednostavno zato što kasnimo s tom odlukom. Ne kasni ova Vlada, nažalost prethodne dvije vlade nisu imale snage i hrabrosti donijeti odluku  - zaključila je predsjednica.

 

M.M.