Orsat Miljenić, bivši SDP-ov ministar pravosuđa za čijeg je mandata donesen sporni Lex Perković, jedan je od kandidata za predsjednika SDP-a. U kuloarima se sve otvorenije govori se da je upravo on odabrani Milanovićev nasljednik, koji je Milanovićevu potporu dobio nakon kritika na račun Ranka Ostojića i vezivanja SDP-a uz policijski aparat.

Kao jedan od najžešćih kritičara Beljakovog zaokreta prema HDZ-u, najavio je samostalan izlazak na izbore.

-U ovome trenutku ja to ne mogu reći zato što ćemo donositi odluku kad se ona približi. Smatram da je zdravo za svaku stranku, i za SDP, da se u određenim izbornim ciklusima okuša sama, da se testiramo pred biračima i onda da se nakon toga dogovorimo - mi koji dijelimo iste vrijednosti i koji se možemo dogovoriti oko programa - istaknuo je Miljenić. u razgovoru za HRT.

Osvrnuo se i na kritike vezane za jednogodišnje članstvo u SDP-u.

-Otkad znam za sebe socijaldemokratske vrijednosti su moje vrijednosti. Aktivno sam to zastupao, branio još od Račanove vlade čiji sam bio član do sada. A sada sam odlučio ući u SDP - rekao je. 

Komentirajući "lex Perković", čiji je bio autor, kazao je kako je ta priča bila tehnički pogrešna.

-Ušli smo u jednu raspravu s Europskom komisijom, vidjeli smo kamo to vodi, promijenili smo zakon i priča je završena. Međutim, i u toj priči ono što je bitno, vodili smo cijelo vrijeme računa da država ne trpi nikakvu štetu - ustvrdio je Miljenić.

Podsjetimo, uz ime Orsata Miljenića veže se još jedna pravosudna afera. I ona je, kao i Lex Perković, vezana za kontroverznog odvjetnika Antu Nobila.  Vladin Ured za suradnju s Haškim sudom na čelu kojeg je bio  Orsat Miljenić, 2000. godine, poslao je Žalbenom vijeću Haškog suda krivotvoreno MUP-ovo izvješće, po naputku odvjetnika Ante Nobila, nakon čega je kazna Tihomiru Blaškiću smanjena s 45 na devet godina zatvora. Na temelju tog krivotvorenog izvješća Dario Kordić je dobio drakonsku zatvorsku kaznu a potignuta je i optužnica protiv političkog i vojnog vrha nekadašnje HR Herceg Bosne. Analitičari vjeruju da upravo to krivotvoreno izvješće temelj za najnovije progone hrvatskih branitelja u BiH ali i političke izjave Vesne Pusić o navodnoj agresiji Republike Hrvatske na BiH.

 

M.M.