Unatoč najavama do međusobnog sraza čelnika triju najvećih stranaka u I. izbornoj jedinici, kao što znamo, nije došlo. Božo Petrov se odlučio na kandidaturu u matičnoj X. izbornoj jedinici a obračun s Plenkovićem i Milanovićem prepustio je Vlahi Orepiću, stasitom brku iz Ploča, koji je nešto ranije grad na ušću Neretve zamjenio najskupljim dužnosničkim stanom u Gradu Zagrebu.

Prateći medijska izvješća stječe se dojam da Vlaho Orepić niti ne sudjeluje u kampanji za predstojeće izbore. Ne čuje se niti jedne riječi o pompozno predstavljenoj reformi policije, njegovom dugo najavljivanom adutu.

Reforma stopirana

Bez obzira što je od samog početka i laicima bilo jasno da se Orepićeva reforma policije ne temelji na važećim ustavnim i zakonskim rješenjima i profesionalnim standardima, nego na prijedlozima njegove stranačke kolegice Dubravke Jurlina Alibegović - rađene ranije za potrebe Zorana Milanovića i Ive Josipovića, Orepić je "svoj izum", svojevremeno, teatralno plasirao u javnost.

U međuvremenu je iz Metkovića doveo i posebnu savjetnicu koja se trebala baviti isključivo reformom policije. Međutim, posljednjih dana iz MUP-a dolaze informacije kako je reforma jednostavno zaustavljena. Brojni članovi stručne skupine, kako doznajemo, odbili su sudjelovati u tome i revoltirani otvorenim nametanjem nerealnih i neprovedivih ideja - jednostavno su zatražili razrješenja.

Kako doznajemo, u početku su vjerovali da svojim znanjem i iskustvom mogu doprinijeti . Međutim, kad su vidjeli da se od njih ustvari očekivalo da samo "podignu ruku" za rješenja koja im nameće Orepićeva savjetnica, za koju tvrde da je bivša djelatnica pizzerije iz okolice Metkovića, jednostavno su razočarani zatražili razrješenje.

-Brojni policijski stručnjaci radi vlastitog digniteta nisu htjeli figurirati kao smokvin list u procesu reforme policije - navodi naš izvor u MUP-u.

Upozorava kako nikome od policijskih stručnjaka nije jasno kakve kompetencije i vizije o ustroju policije može imati posebna ministrova savjetnica koja se nikad u životu nije bavila policijskim ili sličnim poslovima.

-Da je kvalitetno radila pizze i na njih slagala sir i šunku, pa ih oko Dubrovnika prodavala strancima sa kruzera po 150 kuna, vjerojatno ne bi ni dolazila u Zagreb. Možda su njene pizze bile neprobavljive kao i prijedlozi o policiji. Ne vidim uopće logike da bi neki vlasnik pizzerije u Dubrovniku kojem dolazi Bono Vox i bogati arapski šeici zaposlio kuhara policajca bez ijednog dana iskustva. Tako ne vidim nikakve logike niti u ovom potezu ministra Orepića - u šali će naš sugovornik.

"Zlatar" Vlaho i dvojbe koje ostaju

Dvojbeno je kako uopće objasniti Orepićevu kandidaturu u I. izbornoj jedinici i odmah potom upornu medijsku šutnju? Kako objasniti i Orepićevu želju za ostankom na vlasti usprkos očitom nesnalaženju, skandalima i negativnim rezultatima nakon kojih bi u svakoj normalnoj državi podnio ostavku i više ne bi pomišljao na ministarsku poziciju?

Zašto nekoga toliko privlači zadržati se na čelu ministarstva čije stručnjake omalovažava dovođenjem za savjetnicu o reformi policije osobe za koju su policijski službenici "iskopali" podatak kao o zaposlenici lokalne pizzerije iz okolice Metkovića?

U MUP-u kruži i dosjetka prema kojoj će Vlaho Orepić u budućnosti ostati zapamćen pod nadimkom "Zlatar". Taj nadimak je, naime, dobio nakon nikad razrješene krađe zlata u Heinzlovoj. nakon koje je izjavio kako Hrvatska ima "jedan od najučinkovitijih policijskih sustava u Europi".

Na račun Orepića mogu se čuti i zamjerke da je svoj tim pojačao pomoćnicima kojima su zajedničke dvije stvari: zavičajna linija i neupućenost u rad policije.

Niti jedan rezultat mu ne daje racionalni razlog za ostanak, smatraju poznavatelji prilika u MUP-u.

- Ugroženost u prometu je među najvećima u EU, broj stradalih na cestama je pet-šest puta veći nego u razvijenim državama na isti broj stanovnika. Samo u proteklom tjednu na hrvatskim je cestama živote izgubilo čak 20 osoba - upozoravaju iz MUP-a.

Orepiću se zamjera da u njegovo vrijeme MUP nije istražio niti jednu korupcijsku aferu. Osobito mu se zamjera na postupke djelatnika PNUSKOK-a u aferi Madison.

U trenucima dok ilegalni migranti iz Srbije i BiH dolaze u Hrvatsku, nadzor državne granice je takav da se, kako neslužbeno doznajemo, terenci potrebni policajcima na šumskim putevima prebacuju za šefove koji po zagrebačkim avenijama razvoze djecu i supruge.

- Incidenti s migrantima u Zagrebu, Makarskoj i drugim mjestima se zataškavaju. Onda još kaže da neće dizati ogradu nego bi policajci valjda trebali danonoćno stajati po cijeloj granici. Istina, kriminal fiktivno pada jer se ne zaprimaju prijave za krađe manje vrijednosti - tvrde naši izvori u MUP-u.

U MUP-u se, kako doznajemo, spekulira i o tome tko će vlasnicima platiti ukradeno zlato iz Heinzelove.

- Treba vidjeti i kojim policajcima će zato biti smanjene plaće. Dosad je već smanjio plaću svim policajcima koji imaju fakultetske diplome i imao je plan još većeg smanjenja. Istodobno, sebi je pronašao stan tri puta skuplji od bilo kojeg u tom kvartu - upozoravaju dugogodišnji djelatnici MUP-a.

Vlaho Orepić je i na meti kritika da nije suzbijao policijsku korupciju nego je zadržao Ostojićeve kadrove koji su mu, kako se može čuti, tu uslugu uzvratili najvećom krađom zlata u ovom dijelu Europe.

-Paradoksalno je da su rukovoditelji smijenjeni radi krađe zlata unaprijeđeni na radna mjesta sa većim plaćama nego ranije. A uz to mu na policijskoj akademiji buduće perspektivne kadrove selekcionira obožavatelj velikosrpskog ideologa, valjda po onoj teoriji iz bivše države da Hrvati nikad nisu znali biti dobri milicajci - tvrdi naš izvor.

Moderni Držićev junak

Orepićevi kritičari ukazuju kako bi "Zlatar Vlaho" u normalnim okolnostima mogao biti predmetom profesionalnog interesa svog sadašnjeg stranačkog šefa Bože Petrova.

-Neracionalna opsjednutost nije ništa novo, takve karaktere kakav je "Zlatar Vlaho" je odavno ismijavao dubrovački pisac Marin Držić kada je napisao komediju „Skup“ o liku koji ne želi više izaći iz kuće nakon što je unutra slučajno pronašao zlato, a u svakome tko mu dođe u posjet vidi prijetnju. Da se lik iz Držićeve komedije našao u ministarstvu i vidio koliko zlata može nestati bez ikakvih sankcija, niti on sigurno ne bi želio napustiti takvo ministarstvo - šala je koju smo ovih dana također čuli od Orepićevih podređenih kolega.

I doista, Držićeva komedija „Skup“ iz 1550. godine je i danas vrlo aktualna jer pokazuje podsmijeh tadašnjeg Dubrovnika prema pohlepnim ljudskim karakterima.

Poznavatelji ove komedije znaju da je Držićev lik pun lakomosti i bolesne strasti za moći. Kaže da mu je "zlato draže od duše, otkriti ga ne smije a tajiti ga je muka paklena", ono što je "mislio da je blagoslov postaje mu noćna mora, sva zla ga napadoše".

-Jedina je razlika što se ovoj novoj komedijaškoj epizodi "Zlatara Vlahe" ne možemo smijati. Iza njega će u MUP-u ostati ruševine koje će još dugo biti potrebno popravljati - zaključuju naši izvor iz MUP-a.

 

H. Krmpotić