Predsjednik Nacionalnog sindikata policije, MUP-a RH Nikola Kajkić uputio je pismo ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću u povodu zapošljavanja nekompetentne osobe na mjesto posebne savjetnice za provedbu reogranizacije MUP-a, o čemu je HRsvijet jučer ekskluzivno pisao.

Pismo prenosimo u cijelosti.

"Poštovani Ministre!

Do sada nismo imali namjeru komentirati ono što ste Vi i ljudi koje ste kao "stručne" izabrali za provedbu reorganizacije Ministarstva unutarnjih poslova, budući da o istoj govorite od ožujka 2016. a do danas niste uposlenicima MUP-a, Sindikatima kao predstavnicima uposlenika, kao niti građanima RH prezentirali konkretan cilj i svrhu preustroja MUP-a.

Niti jednom riječju do sada nismo čuli što će to građani RH dobiti reorganizacijom, kakva sudbina čeka većinu uposlenika u MUP-u, koje su to konkretne uštede u "milijunima kuna" s obzirom da Vam i nadalje javne nabave u MUP-u ostaju misterij i milijuni kuna se troše na namještene natječaje, pogodovanje vlastitim tvrtkama za posao između MUP-a i visoko pozicioniranih šefova, dok su nam policajci potplaćeni, hodaju u poderanim i dotrajalim odorama, na međunarodne konferencije putujemo bez dijelova odore ili s odorama koje su prekrajane kod krojača te na takav način predstavljamo našu domovinu.

Što su vaše stvarne "reforme" ministre Orepiću?

Moramo reći da nam "stručni tim" kojeg ste imenovali kako bi pripremili i proveli reorganizaciju, odaje dojam da su tu po "moranju" budući ih je većina svjesna (bar na lokalnoj razini znamo da ih većina nije tomu dorasla) da ne raspolažu znanjem, iskustvom niti stručnošću kojom mogu dati doprinos ovome čemu težite, pa tako ti isti "timovci", hodaju po terenu na tzv. "prezentacije" niti sami ne vjerujući u ono što govore. Na brojne upite uposlenika i onih koji su zainteresirano došli saslušati što nam imaju za reći, sliježu ramenima i daju obrazloženja koja su u najmanju ruku smiješna, nisu objektivna, odnosno neozbiljna su.

Nadalje, na žalost većine uposlenika u MUP-u, "MINISTAR OREPIĆ" je jedini ministar u novoj Vladi RH, koji je "njihove reforme", započeo smanjenjem plaća!!! Uzeli ste jednima tri puta više nego što ste dali drugima. Na taj način ste samo produbili jaz među kolegama i kolegicama.

Vrh promašaja (a možda i nije riječ o promašaju već o kakvom cilju) gospodine Ministre odluka je kojom ste 1. lipnja 2016. novom savjetnicom u „stručnom timu“ za provedbu preustroja i reorganizacije MUP-a postavili javnosti nepoznatu  Anu Vlahović (očito vrhunsku stručnjakinju organizacijskih znanosti i prakse). Budući je ona članica Vaše udruge „ŠKANJ“, očito je automatizmom dobila i kvalitetu za reorganizaciju MUP-a. Pretraživanjem baza podataka i internet pretraživača o spomenutoj gospođi kako bismo saznali neku od kvalifikacija ili stručnih referenci koju predmetna posjeduje nažalost nismo dobili niti jedan podatak kojim bi se ista mogla ponositi kao preporukom za ovaj vid stručnog i ozbiljnog posla. Poprilična lakrdija!!!

Naime, pokazali ste da nemate odlučnost i spremnost u rješavanju od državnog interesa bitnih stvari. To se pokazalo kod krađe zlata i novca iz Policijske uprave Zagrebačke kada odgovorne u MUP-u i PU Zagrebačkoj niste sankcionirali smjenama, nego kompromisom koji se sastojao u njihovom dobrovoljnom odlazku s navedenih funkcija i pozicija, a Vi ste ih tada postavili na radna mjesta koja imaju vrlo visoke koeficijente tako da je ispalo „nije šija nego vrat“. Po vertikali kažnjen a po horizontali nagrađen. Kada ste prema visoko pozicioniranim koji godinama narušavaju ugled i čast naše službe trebali pokazati odlučnost Vi ste pokazali slabost i neodlučnost, usudimo se reći i bojazan za donošenje konkretne odluke a to su trebale biti „smjene“, kao jasna poruka svima da se takve situacije neće više smjeti događati.

Ministre Orepiću, Ministarstvo unutarnjih poslova nije udruga ŠKANJ, niti fitness centar, ovo je preozbiljna institucija koja svakodnevno u modernoj povijesti RH već 26 godina brine o sigurnosti naših građana i njihove imovine. MUP ne smije biti ničija, kako bi se kod Vas reklo "prčija".

Reforma, preustroj ili reorganizacija MUP-a nije najam stana od rođakinje za 5000 kuna u kojem niste stanovali, a troškove najma su plaćali porezni obveznici. Reforma nije niti smanjenje plaća policijskim službenicima za u prosjeku 250 kuna. To nije Ministar kojeg ćemo podržati niti s kojim ćemo se ponositi. Vidimo da vješto brinete o javnoj prezentaciji vašeg imena i lika, te da si svakodnevno postavljate pitanje što građani misle o Vama. Međutim, MUP je institucija koja za Ministra treba odgovornog, odlučnog i sposobnog čovjeka. Mi takvu osobu u Vama ne vidimo, te Vaše egzibicije u vidu ove „reforme“ na ovakav način kako je to prezentirano smatramo neozbiljnom i paušalnom i kojoj ste pristupili olako, što i nije čudno budući da ste na vrh ozbiljne institucije došli s iskustvom višeg časnika u vojsci i voditelja fitness centra, a što nema nikakve veze s policijom.

Prodajete demagogiju, a do sada od vas nismo vidjeli niti čuli jedan pametan prijedlog. Provesti reformu, preustroj ili reorganizaciju MUP-a bez jasnog cilja, plana ili strategije u najmanju ruku je pogubno ne samo za stustav MUP-a već za cjelokupnu sigurnost građana i njihove imovine. Bojimo se da ste se u ovaj projekt upustili samo kako bi se svidjeli biračima Vaše političke opcije i kako bi ste skupili dodatne bodove za neke nove lokalne ili parlamentarne izbore.

Poštovani Ministre Orepiću, bojimo se da ste potpuno zalutali i da ste potpuno pobrkali pojmove kada govorite o brojci od 1500 policajaca koje će te dodatno poslati na ulicu. Te brojke ne ulijevaju povjerenje kod naših kolega kad znamo da samo u Ravnateljstvu policije radi oko 2400 policijskih službenika, i to kolege šefovi, šefova, zamjenika šefova i nad šefova i neznamo kakvih šefova...na njih se reforma primjerice ne odnosi. Nikada niti u jednom trenutku niste usporedili reformu MUP-a s propalom reformom koja je na sličan način pokušana u Carini i Poreznoj upravi.  

Međutim svjesni smo da Vam ova institucija nije niti može biti mjerilo s poslom koji ste radili prije ulaska u MUP i da Vam je ovo prevelik zalogaj te samim time od Vas ne možemo očekivati više od ovoga što ste pokazali.

Reforma da, ali ne na ovakav način! - kaže se u priopćenju.

 

M.M.