Komentirajući posljedice presude Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, ministar kulture u tehničkoj Vladi Zlatko Hasanbegović, ocijenio je da su Münchenski sud i njemačko pravosuđe zadali pravno-politički i moralni udarac Zoranu Milanoviću, Ivi Josipoviću i SDP-u kao imovinsko-pravnom ali i stvarnom slijedniku partije koja je provodila državni teror.

-Presuda Perkoviću i Mustaču ima povijesni značaj s dalekosežnim političkim i društvenim posljedicama koje u ovom trenutku i ne možemo sagledati. Presuda je zakašnjela zadovoljština svim hrvatskim, ali ne samo hrvatskim, žrtvama jugoslavenskog partijsko-državnog terora - istaknuo je Hasanbegović u izjavi za Direktno.hr.

Smatra da je presuda Zemaljskog suda u Muenchenu zadala pravno-politički i moralni udarac Zoranu Milanoviću, Ivi Josipoviću i SDP-u, kao pravnom slijedniku partije koja je provodila državni teror.

-Münchenski sud i njemačko pravosuđe zadali su pravno-politički i moralni udarac Zoranu Milanoviću, Ivi Josipoviću i SDP-u kao imovinsko-pravnom ali i stvarnom sljedniku partije koja je provodila državni teror nad svojim građanima. Slučaj Lex Perković samo je jedan od dokaza opstanka i djelovanja udbaške duboke države koja nije prezala ni od instrumentalizacije Republike Hrvatske i njezinih ustanova za svoje ciljeve i održavanje društvene moći i pod cijenu narušavanja međunarodnog ugleda hrvatske države - smatra Hasanbegović.

Ova presuda, nastavio je, pokazuje da riječ lustracija ne smije biti prognana iz hrvatskog javnog i političkog života već treba postati predmetom ozbiljne, stručne, pravno-političke i etičke rasprave lišene dnevno-političkih i uskostranačkih interesa.

-Svakom okretanju budućnosti treba prethoditi cjelovito suočavanje s prošlošću, posebice s jugoslavenskim komunističkim protudemokratskim nasljeđem i njegovim zlokobnim društvenim posljedicama koje sve do danas opterećuju hrvatski javni život i demokratsku konsolidaciju - zaključio je ministar Hasanbegović.

Podsjetimo, sudac Manfred Dauster obrazlažući presudu doživotnog zatvora Josipu Perkoviću rekao je kako se nada da će presuda pokrenuti proces sučeljavanja s prošlošću u Hrvatskoj i zemljama nastalima nakon raspada Jugoslavije.

 

R.H.