Nakon jučerašnjeg susreta sa županom Zlatkom Ževrnjom, ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji boravi u dvodnevnom posjetiu Splitsko-dalmatinskoj županiji, danas se susreo s gradonačelnikom Splita Ivom Baldasarom.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj nakon razgovora s gradonačelnikom Baldasarom, ministar Hasanbegović osvrnuo se i na izgradnju spomenika 72. bojni HOS-a.

-Sve časne postrojbe Hrvatske vojske, pa tako i 72. bojna, zaslužile su odgovarajući i dostojanstven spomenik. To nije obveza samo grada Splita, nego i nacionalna obveza hrvatske države - bio je odrješit Hasanbegović.

Na ovakvo pojašnjenje novinari su u maniri aktivista upozorili da postoje presude protiv nekih pripadnika te bojne.

-Ne gradi se spomenik pojedincima, nego 72. bojni - pojasnio je Hasanbegović.

Novinare je zanimalo "zaslužuju li i žrtve Lore barem nekakvu spomen pločicu".

-Mislim da se proteklih godina ovim pitanjem manipuliralo i politiziralo, kako bi se ekscesne situacije iskoristile za blaćenje Domovinskog rata i kako bi se zasjenila temeljna činjenica da se vodio pravedan rat u kojemu su ovaj kraj i cijela južna Hrvatska dali možda i najveći obol - ocijenio je ministar kulture.

Na odlasku je od strane novinara provokativno upitan ima li kakvu poruku obiteljima žrtava Lore, na što im je odgovorio protuprijedlogom.

-Pitajte žrtve Josipa Broza Tita kako se osjećaju na Trgu maršala Tita - podsjetio je ministar "zagovornike istine".

Dvodnevni boravak u Splitu Zlatko Hasanbegović privest će kraju posjetom Hrvatskom narodnom kazalištu, a zaključiti susretom sa splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem.

 

M.M.