Jučer se u Srbiji sastao „Biro za koordinaciju službe bezbednosti“ i nakon sastanka sve su policijske i sigurnosne službe stavljene u stanje najvišeg stupnja pripravnosti. To podrazumijeva i Vojsku Srbije.

 

Njihova je imprativna zadaća zaštita državne granice Srbije. Razlog je sve veći priljev migranata s Bliskog istoka (preko Makedonije) i njihovo sve agresivnije ponašanje. Odlučeno je da će Srbija svim sredstvima zaštititi svoje interese i državni integritet. Uskoro zasjeda i srbijanski „Savet za nacionalnu bezbednost“, donosi se politička odluka i politički pokriva odluka „Biroa“. Srbija je svjesna objektivne opasnosti, činjenice da bi mogla biti jednostavno potopljena migrantskim valom.

>>Što je ministar MUP-a Vlaho Orepić dogovarao s ruskim veleposlanikom?

Hrvatska nastavlja po starom, kao da je Ranko Motorola i dalje šef parade; Hrvatska je prije spavanja pročitala knjigu „Srbija na istoku“ i zaključila da je to sve to daleko – pa zaspala snom pravednika. Srbija je doista na istoku, ali na našem istoku, ništa više od desetak sati migrantskog pješačenja. Što se treba dogoditi da i Vlada i predsjednica Republike poduzmu radnje i mjere kako bi se Hrvatsku poštedjelo katastrofe da se migrantski kaos prelije iz Srbije u Hrvatsku? Ne pitam koliko deviznih dnevnica treba potrošiti na sastanke s briselskim birokratima, nego postoji li operativni policijsko-sigurnosni plan osiguranja hrvatskih državnih granica koji uključuje i vojsku, sve što je potrebno. Zašto se zbog novonastale situacije nije sastao VONS, ili i za to treba pitati Grmoju i Petrova?

Prvobitni plan lukavaca iz EU bio je da migracijsku retenciju „smjesti“ u prostore južno od Save, međutim uz ovakvu inertnost Hrvatskoj se sprema migranski retencija južno od Drave, dakle kompletna Hrvatska sa stotinama tisuća migranata!

>>Višnja Starešina: Njemačko-turski sukob seli se na prostor BiH

Jesu li to neke nove pripreme za turističku sezonu: pojačana turistička ponuda s adrenalinom: antiteroristički trening i prava bitka, na primjer.

Možda brzo prepoznavanje asimetričnih terorističkih napada, pa tko će od turista prvi uočiti terorista dobiva tjedan dana besplatnog smještaja s punim pansionom, izlet na Kornate ili Plitvička jezera?

Možda nas u jeku turističke sezone takva nagradna igra čeka?

 

H. Krmpotić