Sastanak ministra MUP-a Vlahe Orepića i ruskog veleposlanika u Hrvatskoj nije prošao neopaženo, a pogotovo neopaženo nije prošlo ono što je na stranicama MUP-a objavljeno kao tema razgovora tog sastanka - dosadašnja suradnja i mogućnost još bolje suradnje resornih ministarstava Rusije i Hrvatske, upozorava Dnevnik.hr.

Ministar Vlaho Orepić, primio je prije pet dana veleposlanika Rusije Anvara Azimova te su, između ostalog, razgovarali 'o dosadašnjoj suradnji i pitanjima od zajedničkog interesa' te 'i o mogućnostima još bolje suradnje resornih ministarstava u budućnosti', stoji u priopćenju onjavljenom na stranicama MUP-a.

Na Twitter profilu ruskog veleposlanika objavljen je sličan status.

'A.Azimov se sastao sa Ministrom unutarnjih poslova Hrvatske V.Orepićem i raspravio s njim o pitanjima suradnje sigurnosnih službi', piše u statusu.

Nova TV je pokušala provjeriti u ruskom veleposlanstvu na što se mislilo pod 'tajnim službama'. Iz veleposlanstva su rekli da je riječ o nespretnosti u prijevodu te da se razgovaralo o međuresornoj suradnji i protuterorističkoj suradnji.

Ipak, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV, Ivana Petrović, smatra da je tema razgovora dvojice dužnosnika bila sporna te da ministar Vlaho Orepić mora objasniti kojim povodom je o međuresornoj suradnji i protuteroritičkoj suradnji raspravljao s ruskim dužnosnikom.

'Nije uobičajeno i dosad to nikad nisam vidjela, da bi ministar unutarnjih poslova išao na sastanke s veleposlanicima, osobito veleposlanikom zemlje koja nije članica EU i NATO saveza i čija se borba protiv terorizma ne poklapa s protuterorističkom strategijom NATO saveza i EU, točnije Europola', ističe Petrović.

Urednicu vanjske politike NoveTV zanima je li riječ o koordiniranoj aktivnosti ili o privatnom izletu ministra MUP-a.

'Podsjećam da je Ruska federacija još uvijek pod EU sankcijama, a da su njihove protuterorističke jedinice nužno pod nadzorom njihovih tajne službe, točnije FSB-a. Zanima me, stoga, je li ministar unutarnjih poslova, dobio za taj susret odobrenje Ministarstva vanjskih poslova, preko kojeg se takvi kontakti dominantno odvijaju, Ureda predsjednika Republike, Predsjednika Vlade i protuterorističkog odjela  SOA-e,  bez obzira što je SOA trenutno u hladnom pogonu, pošto gospodin Lozančić, iako ne de jure, de facto nije više ravnatelj', dodaje Petrović.

Ukoliko je ministar Orepić na taj sastanak otišao na svoju ruku

'To je glavno pitanje na koje bi bilo dobro da ministar Orepić odgovori, pošto je, u slučaju da je eventualno na taj sastanak otišao na svoju ruku, doveo u pitanje jedinstveni sigurnosni sustav kojem RH pripada i koji se bazira na visokom povjerenju sigurnosnih službi i politika zemalja članica, a to su NATO i EU', zaključuje Petrović.

 

R.H.