Državni vrh, odnosno predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Tihomir Orešković pokrenut će uskoro proces smjene ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije, tvrdi  Jutarnji list.

Sudeći prema pisanju ovog dnevnog lista, razloga za smjenu je više, a u državnom vrhu imaju više prigovora na rad SOA-e i njegova ravnatelja.

Predsjednica Grabar Kitarović je izrazito nezadovoljna radom Dragana Lozančića iz više razloga. Prije svega činjenicom da je nisu upozorili na to da joj se pokušavaju približiti i s njom stupiti u kontakt osobe koje su u to vrijeme bile podvrgnute mjerama praćenja.

To znači da je SOA znala da je riječ o sumnjivim osobama, ali predsjednicu nisu upozorili na to.

Optužbe idu tako daleko da se Lozančića optužuje da je “pustio” te osobe da stupe u kontakt s predsjednicom kako bi tajne službe imale “navodni” kompromitirajući materijal protiv nje.

Prema tvrdnjama istog izvora, SOA je o rezultatima praćenja tih osoba izvijestiala DORH i u izvješću se navodi kako su te osobe ostvarile kontakt s predsjednicom države. Tek nakon toga, tvrde izvori, predsjednica je izviještena da se susrela s osobama koje su bile pod nadzorom tajne službe.

 

M.M.