Niz terorističkih napada koji su prije 10-ak dana u Parizu uzrokovali 130 žrtava i stotine ranjenih bio je okidač koji je Europu napokon trgnuo iz dubokog političkog sna.

Europa je napokon shvatila da je rat koji je najavila tzv. Islamska država stigao u njezino dvorište. Nove okolnosti preko noći mijenjaju ustaljene obrasce razmišljanja i ponašanja.

Još prije nekoliko mjeseci Viktor Orban bio je crna ovca kada je dizao žičanu prepreku kako bi zaustavio nekontrolirani priljeva migranata. Njegovo upozorenje kako je riječ o ciljanoj i planskoj invaziji na Europu dočekan je s ismijavanjem i izrugivanjem. Hrvatska vladajuća osovina Milanović-Ostojić na sva se zvona hvalila kako su oni dio humane, civilizirane Europe, nasuprot „natražnjacima“ kao što su Viktor Orban, Kolinda Grabar Kitarović i Tomislav Karamarko. Danas se međutim, pokazalo da je spomenuti dvojac najodgovorniji zbog nekontroliranog ulaska gotovo pola milijuna migranata, među kojima se - sada je to posve očigledno – provukao neutvrđeni broj potencijalnih terorista.

Kako je utvrđeno jedan od terorista i počinitelja strašnog masakra u Parizu neometano prošao je kroz Opatovac. Isto tako, zahvaljući Milanovićevu i Ostojićevu „humanizmu“ danas u Europi pozorno bdije neutvrđeni broj „spavača“, spremnih da na mig svojih nalogodavaca protresu Europu terorističkim napadima, od kojih stradavaju stotine nevinih civila.

Čim su migranti nahrupili na hrvatske granice, hrvatska Predsjednica, sukladno svojim ustavnim obvezama i ovlastima, upozorila je na sigurnosno pitanje države, te sazvala sjenicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Milanović i Ostojić grubo su ignorirali ovaj sastanak i ponizili instituciju Predsjednika države. Sve što se potom dogodilo u Hrvatskoj izravna je odgovornost Milanovića i njegove vlade.

Prošla su dva tjedna od parlamentarnih izbora. Iznimno teška gospdarska situacija u Hrvatskoj nametnula je u izbornoj kampanji gospodarski program kao dominantno pitanje. Teroristički napadi u Parizu te najave novih napada diljem Europe i opća nesigurnost i nestabilnost stavili su međutim sigurnosno pitanje u prvi plan. Iako je na rubu Europske unije, Hrvatska je upravo zbog toga najisturenija točka ne samo europske, nego i vlastite nacionalne sigurnosti. To je precizno sažeo Tomislav Karamarko u prvom poslijeizbornom intervjuu objavljenom u Večernjem listu: „Ne bih htio da nam gospodarstvo postane problem broj dva, a sigurnost problem broj jedan. Gospodarstvo možemo rješavati, a sigurnost nema cijenu.“

U takvim okolnostima Hrvatska si ne može dopustiti beskonačno poslijeizborno pregrupiranje, pregovaranje i „ribarsko prigovaranje“. Nakon izbornoga poraza, Milanović i njegov potrčko Prgomet krenuli su u besramno šibicarenje saborskim mandatima, ne bi li suprotno volji birača nategnuli kakvu takvu većinu u Hrvatskom saboru. Dakako glavna meta tog kokošarenja je Most, koji je ostao stablan i čak učvrstio nakon diverzanske akcije Milanović - Prgomet. Milanović trenutno prividno miruje, ali zato Prgomet i dalje potpaljuje vatru, uz svesrdu pomoć režimskih medija.

Uz sve navedeno ovih se dana u njemačkim medijima proširila vijest da je hrvatska Vlada surađuje s tzv. Islamskom državom. Bruno Schirra, autor knjige "Isis - Globalni džihad" optužio je vladu Zorana Milanovića za ilegalno poslovanje sa Islamskom državom u poslovima s naftom i naoružanjem - prenosi visokotiražni njemački list Bild. Ako je to doista istina, postavlja se pitanje odgovornosti, pa i legitimnosti tehničkog premijera u obavljanju dužnosti, jer ovo nije samo pitanje hrvatske, nego i europske sigurnosti.

Nakom iscrpnih pregovora o reformama predstavnika Mosta s predstavnicima dviju najjačih koalicija – Domoljubne i one koja navodno raste, predsjednik Mosta Božo Petrov, nastoji izbalansirati i pomiriti sve hrvatske suprotstavljene silnice. U tom smislu inzistira na tzv. reformskoj vladi, nastojeći pritom ostvariti široki konsenzus parlamentarne većine. Međutim, vrijeme je vrlo ozbiljno, svako daljnje čekanje ozbiljno dovodi u pitanje hrvatsku nacionalnu sigurnost. Ponajmanje ima smisla i potrebe čekati na one koji i dalje šibicare i kokošare s mandatima Hrvatkih zastupnika. Nastupio je odlučan trenutak u kojemu treba otpočeti pregovore o uspostavljanju nove hrvatske Vlade.

U tom je smislu Tomislav Karamarko pokazao iznimnu susretljivost te više puta istaknuo da je spreman učiti sve što je u interesu hrvatske države i njezine budućnosti. „Učinit ćemo sve kako bi se izbjegli novi izbori. Hrvatska nema vremena, zemlja je u dubokoj gospodarskoj krizi, migrantska kriza je na vrhuncu, brojni izazovi stoje pred hrvatskom nacionalnom sigurnošću“ – poručio je predsjednik HDZ-a .

Velika je odgovornost pred nama, i pred tim izazovima nema mjesta za one koje je vrijeme pregazilo. One koji Hrvatsku i sve nas žele učiniti taocima svojih sitnih interesa, treba prepustiti da i dalje žive u svom paralelnom svijetu spletki, podmetanja i tezgarenja. Hrvatska i bez njih može, treba i mora ići dalje.

 

Mato Kros