Nekoliko je materijalnih pokazatelja koji nedvojbeno idu u prilog tvrdnji da je vlada Zorana Milanovića otvoreno krenula u opstrukciju novoizabrane predsjednice. Jedan od načina opstrukcije je i naprasno preseljenje Ureda predsjednika u Visoku ulicu.

Vlada na čelu sa premijerom Zoranom Milanovićem prije nekoliko dana donijela je odluku kojom će Ured predsjednika na Pantovčaku predati DUUDI-ju na upravljanje.

Međutim, novoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović se istom odlukom oduzima pravo na korištenje Vile Zagorje, Vile Prekrižje, Zelene vile i vile u Samoboru, a koje je koristio dosadašnji predsjednik Ivo Josipović, navodi u svojoj analizi Direktno.hr.

Nakon inauguracije 15. veljače, predsjednica tako neće imati gdje doći raditi, jer rezidencijalni prostor u Visokoj nije prilagođen uredskim potrebama, a nedostaje i sigurnosna procjena. Za adaptaciju će, prema prvim procjenama, biti potrebno barem pola godine.

Predsjednik Josipović izjavio je kako je odluku o preseljenju primio na znanje, a nova predsjednica smatra je pokušajem deložacije i poniženja institucije predsjednika. Do jučer, hrvatska javnost bila je uvjerena kako će Kolinda Grabar Kitarović biti smještena na Pantovčaku, dok uredi u Visokoj ne budu preuređeni.

Provladini mediji Milanovićevu smicalicu "tražila si, dobila si" primili su s neskrivenim simpatijama i pohvalili njegovu namjeru da kazni njezinu "brzopletost". Pri tome su prešutjeli da Kolinda Grabar-Kitarović niti je izričito tražila Visoku, niti je preseljenje tražila odmah, a kamoli naprasno. Njezin cilj bio je smanjiti troškove. Međutim, kada je jučer objavljeno da će preseljenje obaviti već Josipović i to idući tjedan, svima normalnima ova igra prestala je biti simpatična. Postalo je jasno da Milanović i Josipović rade u dogovoru i da se iza operacije krije puno ozbiljnija i podlija igra od političke smicalilice.

O čemu se zapravo radi? Na Pantovčaku se nalazi arhiva Ureda predsjednika, prepuna tajnih dokumenata. Logično, jer predsjednik je vrhovni zapovjednik vojske, a kreira i rad obavještajnih službi. Na njegov stol stižu najtajniji dokumenti vezani uz nacionalnu sigurnost i rezultat rada obavještajne zajednice u cjelini. Nadalje, na Pantovčaku se nalazi i "NATO soba" koja je, također, pod posebnim režimom osiguranja.

Primopredaja spomenutih dokumenata jedan je od najosjetljivijih i najsloženijih postupaka predaje vlasti. Jednako tako, sprječavanje takve primopredaje izravno je ugrožavanje nacionalne sigurnosti. Ako preseljenje s Pantovčaka počne idući tjedan, kako je najavio sam Josipović, primopredaja Ureda predsjednika praktički nikada neće biti obavljena, jer će nova predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović tajne dokumente zateći na potpuno drugom mjestu i u drugom obliku od onoga kako bi ih preuzela na Pantovčaku u proceduri uredne službene primporedaje.

Jedno je naslijediti uredno sortirane državne tajne u za to uređenom prostoru, a drugo u kutijama tijekom seljenja nabacane u novi, za to, trenutno, potpuno neprikladan prostor u Visokoj. Nadalje, tajni arhiv Ureda predsjednika trenutno je pod čvrstim mjerama sigurnosti, a Visoka to nije niti će moći biti, jer njoj predstoje višemjesečni radovi. Strogo povjerljivi državni dokumenti u tako neprikladnom prostoru izloženi su zloporabi i prijetnja su nacionalnoj sigurnosti. Ili je možda baš to nečiji interes?!

Naprasno preseljenje, hitno i po svaku cijenu i to još u izvedbi "tehničkog" predsjednika, tvrde neki naši izvori, moglo bi imati za cilj upravo prikrivanje i zamračivanje pojedinih dokumenata koje ne bi bilo zgodno izložiti interesu nove predsjednice i njezinim savjetnicima za nacionalnu sigurnost.

Tajne dokumente Ureda predsjednika nova bi predsjednica nakon seljenja tako mogla zateći devastirane, što bi joj gotovo onemogućilo obavljanje dužnosti koju su joj povjerili građani Hrvatske. Hrvatska već ima loših iskustava sa zloporabom tajnih arhiva Ureda predsjednika. Stjepan Mesić od tog je arhiva, već početkom svog mandata, napravio "samoposlugu" pa su nas određeni diplomatski i obavještajni krugovi međunarodne zajednice tretirali banana državom.

Vjerovali smo da se takvo što više nikada neće dogoditi, međutim, ovo što predstoji mogao bi biti potpuni slom sustava državne sigurnosti. Međunarodni diplomatski krugovi već bruje o skandalu,  a neki analitičari nazivaju ga "puzajući politički prevrat".  Odnos prema tajnoj arhivi Ureda predsjednika budućih će dana biti ključan za test hrvatske demokracije.

Hoće li preuzimanje vlasti i uobičajena kohabitacija proteći mirno, demokratski i bez ugroze temelja nacionalne sigurnosti ili će ovaj tihi politički prevrat prijeći granice, poprimiti elemente političke anarhije, destabilizacije zemlje i političko-policijskih obračuna, potpuno je neizvjesno. Ovisit će to prije svega o jednoj zapovijedi - onoj koju će primiti Počasna zaštitna bojna. Naime, Počasna zaštitna bojna osigurava Ured predsjednika. Preseljenje arhive Ureda predsjednika ne može početi bez njenog dopuštenja. Tom bojnom zapovijeda izravno Glavni stožer. Bez izričite zapovijedi ta bojna neće dopustiti preseljenje. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i tko izdati tu zapovijed. Ili će se naprasno preseljenje, za koje nitko nije objasnio kada je i zašto postalo tako hitno, zaustaviti, a primopredaja obaviti prema svim demokratskim standardima.

 

M.M.