Kandidatkinja velike domoljubne koalicije predvođene HDZ-om Kolinda Grabar Kitarović odnosi u nedjelju 11. siječnja pobjedu s 3,6 posto više glasova od kandidata lijeve koalicije predvođene SDP-om Ive Josipovića, rezultat je ankete koju je uoči drugog kruga predsjedničkih izbora napravila Agencija 2x1 komunikacije za Direktno.hr.

Istraživanje provedeno na uzorku od 10 tisuća ispitanika, pokazalo je da Kolinda Grabar Kitarović u drugom krugu dobila bi 51,8 posto glasova, a Josipović 48,2 posto, što je uz izlaznost na razini prvoga kruga predsjedničkih izbora razlika oko 65.000 glasova. 

Stvarni rezultati u drugom krugu, tvrde u 2x1 komunikacijama, uvelike ovisi ipak o mobilizaciji glasača na izborima, međutim, odlučili su se, kažu, na istraživanje i uoči drugog kruga upravo zbog velikog interesa javnosti.

Podsjetimo, tijekom tri tjedna prije prvog kruga izbora agencija 2x1 komunikacije provela je dvadesetak anketa agencija 2x1 komunikacije s rezultatima rejtinga kandidata uoči prvog kruga predsjedničkih izbora. Agencija 2x1 komunikacije te je rezultate procijenila s iznimnom točnošću i daleko preciznije i kvalitetnije od ostalih agencija, a koje pojedine TV postaje godinama favoriziraju i skupo plaćaju unatoč neprihvatljivim odstupanjima u procjenama. 

Isto tako, Ankete 2x1 komunikacija pokazale su se najtočnijima i uoči izbora za EU parlament, ali poglavito uoči izbora za župana Sisačko-moslavačke županije u listopadu. 

Prema toj anketi, HDZ-ov kandidat za župana Ivo Žinić trebao je osvojiti 54,8 posto podrške glasača, a SDP-ov kandidat Davorko Vidović 45,2 posto.

Konačni rezultati nisu puno odstupali, Žinić je u drugom krugu osvojio 56,41 posto glasova, a Vidović 41,55 posto. Odstupanje je bilo u dozvoljenim granicama, dok je primjerice agencija Ipsos Puls najavljivala pobjedu SDP-ovog kandidata.

 

M.M.