Predizborne ankete prema kojima je Ivo Josipović daleko najomiljeniji političar u Hrvatskoj i jedini kandidat za predsjednika u potpunosti su demaskirali rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora.

Da u tim predizbornim anketama, odnosno u ugovorima između marketinških agencija, medija ali i nekih osoba bliskih Uredu predsjednika ima posla za USKOK, smatra politički analitičar i novinar Tihomir Dujmović.

-Rezultati izbora, osim što su osvježenje, pokazuju da je analiza svih dosadašnjih anketa bila potpuno pogrešna. To demantira tri agencije koje su istraživale političko tržište. Rezultati govore o teškim medijskim podvalama tih agencija, od kojih nijedna nije ni blizu prognozirala rezultate - kazao je Dujmović u izjavi za Direktno.hr.

Smatra da bi se manipulacijama marketinških agencija trebao pozabaviti i USKOK.

-Trebamo pogledati neke relacije, kakvi su njihovi ugovori, u prvom redu s državnom televizijom, a zatim i s Novom TV i RTL-om. To govori da smo manipulirani. To je posao za USKOK - smatra Dujmović.

Kao pobjednicu drugog izbornog kruga i buduću hrvatsku predsjednicu vidi kandidatkinju HDZ-a, navodeći da je 60 posto birača glasovalo protiv Josipovića.

-Radi se o tome da je 60 posto ljudi glasovalo protiv Ive Josipovića. Očekujem, ukoliko ne bude nekih neregularnih stvari, da se mora dogoditi pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović. Ne vjerujem da će se angažirati birači Ivana Vilibora Sinčića kod kojih bi se mogli podijeliti glasovi - kazao je Dujmović.

U rezultatima prvog kruga vidi posebnu simboliku.

-Mislim da su večeras počele promjene, od sutra ništa nije jednako. Sve osim pobjede Grabar-Kitarović bio bi rezultat prijevare hrvatskih birača - dodao je Dujmović.

Hrvatska politička scena prema njemu se mijenja.

-Javlja se nova paradigma na hrvatskoj političkoj sceni, što najviše pokazuju Ivan Vilibor Sinčić, pa i Mirela Holy. Oni pokazuju da postoji nova alternativna politička scena koja drugačije gleda na budućnost, ali i sadašnjost - komentirao je Dujmović.

Kao jedan od najvećih problemadosadašnje kampanje vidi favoriziranje Ive Josipovića od strane većine medija.

-Kampanja je pokazala navijačku komponentu. Više ne postoje objektivni mediji. Oni su prognozirali pobjedu Ive Josipovića i plasirali teme koje su njima odgovarale - zaključio je Tihomir Dujmović. 

 

R.H.