U subotu, 1. srpnja 2017., održani su 24. Raosovi dani u organizaciji Udruge građana Medova Doca. Književni susreti u čast velikana pisane riječi Ivana Raosa (1921.-1987), u njegovu mjestu Medovu Docu, pod kostelom ispred rodne kuće, imao je humanitarni karakter.

Susret je započeo okupljanjem ispred književnikove rodne kuće u 19 sati, potom se je slavila misa zadušnica u 19.30 sati u župnoj crkvi sv. Roka, koju je predvodio don Mladen Vukasović, koji je nakon toga izmolio odrješenje kraj groba Ivana Raosa.

Kulturno-umjetnički program započeo je u 20.30 sati i trajao je dugo u noć. Riječ dobrodošlice svima uputio je domaćin Bogoslov Džaja, predsjednik Udruge građana Medova Doca, a posebno je pozdravio načelnika Božu Ćubića, kao i preživjele sudionike s Križnog puta: Antu Klarića i Petra Tomaša, kao i predsjednike svih Udruga, samozatajne pisce i pjesnike Imotske krajine, te dožupana Antu Šošića, koji je nazočnima prenio pozdrave podrške splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, te uputio i nekoliko prigodnih riječi o važnosti književnog stvaralaštva Ivana Raosa, s nadom da će se dogodine vratiti i književna nagrada Ivan Raos. „Da nije bilo ovakvih književnika poput Ivana Raosa, zatrlo bi se, i ime, i jezik hrvatski“. – zaključio je dožupan Šošić.

U sklopu programa nastupili su guslari, gangašice i gangaši Imotske i Cetinske krajine, te Dramska grupa Proložac s predstavom „Veronikin rubac“ fra Ante Marića u režiji Marijana Grbavca. Koji su svojom amaterskom glumom, kao pravi profesionalci, gledateljima ponudili nezaboravne trenutke, dramski dragulj umjetničkog stvaralaštva, nadahnutog nadom i vjerom, u kojem slijepa djevojčica sanja san koji postaje stvarnost, ona briše lice s Veronikinim rupcem i progleda. Tekst autora fra Ante Marića, uprizoren i prožet vrsnom igrom proloških glumaca, popraćen jednostavnom, ali zadivljujućom scenografijom i kostimografijom nikoga nije ostavio praznim ni ravnodušnim.

Zajedničko druženje se nastavilo uz glazbu uživo i svečanom večerom na kojoj se moglo uživati u specijalitetima iz Medova Doca.

Ovogodišnji književni susreti humanitarnog su karaktera. Naime, prihod od predstave „Veronikin rubac“, kojeg su se glumci odrekli, kao i ostali dobrovoljni prilozi, bit će uplaćeni na račun malog Karla Rebića koji boluje od celebralne paralize.

 

D. Zeljko