Hrvatsko nacionalno etičko sudište, Hrvatski domoljubni stožer i Hrvatska udruga Benedikt pozivaju na tribinu i predstavljanje knjige "HUDA JAMA - STROGO ČUVANA TAJNA" u četvrtak, 1. listopada 2015. u 19 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

Na tribini će govoriti Roman Leljak, slovenski istraživač arhiva, publicist i autor knjige, dr. sc. Zvonimir Šeparović, viktimolog i predsjednik HNES-a, prof. dr. sc. Josip Jurčević, povjesničar i ravnatelj HDS-a. Voditelj tribine je Zdravko Vladanović, glavni tajnik HNES-a.

Jedan od brojnih križnih putova završio je u Hudoj Jami, malom mjestu u Sloveniji nadomak Laškog. Na samom rubu mjesta u obližnjoj šumici nalazi se istoimeni rudnik u čijem je sklopu rudarsko okno nazvano po svetoj Barbari. Sve do 1990. godine bilo je po život opasno propitkivati tajnu zazidanog Barbarinog rova. Mještani i danas zbog toga žive u velikom strahu.

Zahvaljujući istraživačkim naporima, ponajprije Romana Leljaka, javnost je za Hudu Jamu saznala 2009. godine i ostala zaprepaštena jezivim prizorima s mumificiranim posmrtnim ostatcima u pokretu, a koji samo donekle dočaravaju okrutnu smrt ne samo vojnika nego i civila, među kojima su i žene i djeca.

Nije to bila samo pola stoljeća strogo čuvana tajna, ona je to i danas i to punih 70 godina od završetka 2. svjetskog rata. Ideološki sljedbenici jugoslavenskog totalitarnog komunističkog poretka o tome ne žele govoriti i grčevito se bore da to i nadalje ostane stroga tajna. Iako su već donesene razne međunarodne, državne, društvene, političke i etičke osude takve pojave, taj zločin i to zlo još uvijek nisu ni približno u javnosti osviješteni, pa će tako u povijesti jednom ostati zabilježena i sramotna činjenica da slovenske i hrvatske državne vlasti ni danas, u 21. stoljeću, ne znaju što učiniti s tolikim posmrtnim ostatcima i kako se prema njima odnositi, prije svega ljudski, a onda i civilizacijski.

 

M.M.