Vitold Košir, svestrani je umjetnik, akademski je kipar i akademski glazbenik, autor je niza zapaženih izložbi, kreator vrlo zahtjevnog i specifičnog likovnog opusa. Sredinom lipnja ove godine predstavlja se samostalnom izložbom u Gliptoteci.

-Gospodine Košir, 12.6. otvarate izložbu u iznimno uglednoj zagrebačkoj Gliptoteci. Što izlažete?

-Izlažem skulpture inspirirane glazbom. Radi se o mojim sasvim intimnim vizijama kako glazba IZGLEDA. Dio skulptura inspiriran je točno određenim kompozicijama od klasike, jazza, rocka do minimalizma. Šostakovič, Rolling Stones, EsbjornSvensson trio, Stravinski, Papandopulo, ArvoPart...

Donosim i skulpture potaknute muzičkim oznakama - Allegro appasionatto, Largo.

-Temeljni materijali su beton i željezo.

-Moji omiljeni, brzi, urbani materijali.

-Kako pristupate odaberu muzičkih djela za izložbe?

-Mislim da to potpuno izmiče voljnom procesu pa teško riječima mogu odgovoriti na Vaše pitanje.

Glazba me ponekad zaokupi, zamrzne, naprosto pomete. Nisam je se u stanju riješiti, proganja me i obuzima sve dok ju ne izbacim i porodim u formi skulpture.

-Koliko je važan odabir motiva?

-Musorgski je svojedobno inspiriran likovnim motivima Viktora Hartmana komponirao „Slike s izložbe“ Moja izložba će možda biti svojevrsna inverzija:

Komponirao sam skulpture motivirane glazbom.

-Kako balansirate između kiparstva,klasične  glazbe, sokolarstva i popularne glazbe?

-Taj balans je prirodan.Sve su to sastavni dijelovi mene. Nadopunjuju se i ispunjavaju me.

-Kako uopće doživljavate različite aspekte umjetnosti?

-Razlike su samo u izričaju i materiji. Mislim da je ishodište umjetnosti u dubini autora i poanta je da dopre i pobudi isti taj dio kod slušatelja ili gledatelja. U likovnim umjetnostima i glazbi često se radi o neverbalnoj komunikaciji koja je možda i brža i izravnija. Verbalna komunikacija je u opasnoj poziciji da uvijek pokrene i naš razumski dio što često zamagljuje i komplicira transfer emocije.

-Postoji li nešto s čime ste se željeli baviti ali jednostavno niste imali vremena?

-Uvijek sam si želio zaraditi brdo love. Do sada nisam stigao a i da zaradim mislim da bi se naprosto nastavio baviti samo kiparstvom, glazbom i sokolarstvom. Tako da ću tu želju vjerojatno ostvariti u nekom drugom životu.

 

Miroslav Pelikan