U sklopu 28. Marulićevih dana, u utorak, 24. travnja, u HNK u Splitu, predstavljena je knjiga dr. sc. Vlatka Perkovića„Stvarnost i umjetnička stvarnost djela“, objavljena u nakladi „Bošković“ i drama „Pustinja“, objavljena u časopisu „Republika, br. 11-12-/2017“ . Uz autora, o knjizi i drami su govorili dr. sc. Ana Lederer i akademik Boris Senker i prof. dr. sc. Ivan Bošković, a program je vodio nakladnik Zoran Bošković. Prigodnu riječ imao je Goran Golovko, intendant HNK-a Split.

Vlatko Perković, redatelj, član DHK, doktor znanosti s područja književnosti i kazališta, predavao na Splitskom odjelu Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, na Umjetničkoj akademiji u Splitu kolegij Dramaturgije, od godine 1998. pisac kazališnih kritika u Hrvatskom slovu, a potom u Vijencu i Kuliiiisi.eu. Nagrađen je na Marulićevim danima, 1995., za dramu „Ucjena“; dobio je i nagradu Grada Splita, 1997., za knjigu „Tri drame“; Demetrovu nagradu za životno djelo, 2016, Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa i nagradu za životno djelo u umjetnosti „Emanuel Vidović“, 2016., Slobodna Dalmacija.

U ovoj svojoj novoj knjizi „Stvarnost i umjetnička stvarnost djela“ razmatra praksu oblikovanja umjetničkih sadržaja djela u odnosu na njihovu povijesnu istinu i estetski ishod. Tako dolazi do primjera u kojima se sadržajni podatci nekog djela iako protuslove istinama stvarnosti očituju kao estetska vrijednost - „po sebi“. U knjizi su sabrani različiti žanrovi, publicistički i znanstveni, od znanstvenih studija, recenzija, proširenih osvrta u dnevnom tisku, kritike u časopisima i tjednicima.

Knjiga sadrži pet cjelina „U 'obrađivanim zemljama' stvaraju se mehanizmi poništavanja autonomnog promišljanja o kazališnog razloga“, „O pojavama oportunističke kazališne prakse prema političkom modelu u trendu“, „Forma kao sadržaj predstave, Odmicanje kazališnog čina od stvarnosti svodi umjetničku stvarnost djela na sustav umjetničkih znakova u njoj“, „Umjetnička istina kazališnog djela uvjetuje umjetničku istinu kazališnog čina, i kultura se moči u istoj močvari – Smijuckavi Dodatak o jednoj kazališnoj stvarnosti“.

Knjiga vodi od slike globalnih odnosa unutar kazališta do sve suženijeg – kazališnog pojedinca te nudi i otvara raspravu o mnogim temama u kazalištu i o kazalištu danas, i ova zanimljiva knjiga zasigurno će biti dobar poticaj znanstvenom i filozofskom promišljanju „istine stvarnosti i umjetničke stvarnosti“ u hrvatskoj književnoj i kazališnoj praksi.

 

Dragica Zeljko Selak