Oscara za najbolji film dobio je film "Mjesečina" Barryja Jenkinsa, dok su Oscari za glavne uloge pripali Caseyu Afflecku ("Manchester by the Sea") i Emmi Stone ("La La Land").

Film "Mjesečina" proglašen jenajboljim filmom nakon što je ispravljena pogreška prezentera koji je najprije, pročitavši rezultate iz pogrešne omotnice, najboljim filmom proglasio "La La Land". Beatty je poslije pokušao objasniti da su mu dali pogrešnu omotnicu, prenose agencije. Cijela ekipa filma već je bila na pozornici i producenti su počeli zahvaljivati, kad je netko na pozornici rekao da je nagradu zapravo osvojio film "Mjesečina". Jedan od producenata "La La Landa" rekao je kako mu je bila čast uručiti kipić, za koji je već vjerovao da je njegov, "prijateljima iz 'Mjesečine'".

Uz Oscara za najbolji film,"Mjesečina" je osvojila inagrade za najbolju mušku sporednu ulogu te zanajbolji adaptirani scenarij. Film "La La Land" osvojio je najviše Oscara - ukupno šest od četrnaest nominacija. Premda ipak nije proglašen najboljim filmom, taj je mjuzikl osvojio Oscare za režiju,glavnu glumicu, originalnu pjesmu, glazbu, filmsku fotografiju i scenografiju. Uz "Mjesečinu" i "La La Land" za najbolji film konkurirali su i "Dolazak", "Fences", "Greben spašenih", "Hell or High Water", "Hidden Figures", "Lav", "Manchester by the Sea".

Oscar zaglavnu mušku ulogu dodijeljen je Caseyu Afflecku za film "Manchester by the Sea", dok je Oscarau ženskoj konkurenciji osvojila Emma Stone za ulogu u filmu "La La Land". Casey Affleck u filmu "Manchester by the Sea" glumi strica koji se nakon bratove smrti nevoljko vraća u rodni gradić Manchester kako bi se brinuo za šesnaestogodišjega nećaka. Uz Afflecka u kategoriji glavne muške uloge nominirani su bili i Andrew Garfield ("Greben spašenih"), Ryan Gosling ("La La Land"), Viggo Mortensen ("Captain Fantastic") i Denzel Washington ("Fences").

Emma Stone je Oscara dobila za glavnu žensku ulogu u ljubavnoj priči o mladoj glumici u usponu i jazz glazbeniku smještenoj u zlatno doba Hollywooda. U toj su joj kategoriji konkurirale Isabel Huppert ("Elle"), Ruth Negga ("Loving"), Natalie Portman ("Jackie") i Meryl Streep ("Neslavno slavna Florence").

I  crveni tepih je, kao i obično, donio mnogo blještavila  iraskoši. Ove su se godine mnoge gošće odlučile za zlatnu boju i svjetlucave detalje, ali najčešća je bila bijela boja. Emma Stone mamila je uzdahe u zlatnoj Givenchy Couture haljini s resicama, zlatna je bila i Dakota Johnson u haljini kuće Gucci, a Ruth Negga blistala je u crvenoj haljini kuće Valentino.

Izuzev pogreške u proglašenju najboljeg filma, svečanost je protekla mirno. Domaćin večeri Jimmy Kmmel nekolik se puta neizravno našalio na račun predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, tj njegov dekret o zabrani ulaska državljana sedam većinski musimanskih zemalja u SAD. Na početku scvečanosti pozvao je pristune da 'potpuno nezasluženim pljeskom' podrže Meryl Streep, koju je Trump nakon njenog oštro govora na dodjeli Zlatnih globusa, nazvao precijenjenom. Hollywoodska je legenda dobitnica triju Oscara i 20 nominacija.

Nagradu za najbolji strani film dobio je iranski 'Trgovački putnik', ali redatelj Asghar Farhadi bojkotirao je svečanost zbog Trumpove politike prema imigrantima. Više nomonoranih na crveni je tepih došlo s plavom trakom u znak solidarosti s Američkom unijom za građanske slobode(ACLU), koja se protivi Trumpovoj anti-imigracijskoj politici.

M.M.