Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata Zagreb uputila je otvoreno pismu ministru vanjskih i europskih poslova Davoru Ivi Stieru u kojem ga obavještavaju da je 24. studenog ove godine u udarnom terminu na kanadskoj televiziji prikazan dokumentarni film 15 minuta – masakr u Dvoru.

Iz Koordinacije tvrde da je to nastavak promocije dokumentarnog filma u kojem su hrvatski vojnici prikazani kao počinitelji monstruoznog zločina pokolja nad mentalnim bolesnicima u Dvoru, u vrijeme kada se hrvatska vojska tamo nije ni nalazila. Kao svjedoci su u dokumentarnom filmu nastupili velikosrpski lažljivac Savo Štrbac i ratni zločinac Mile Novaković pričajući svoju dobro nam poznatu „istinu“, navodi se u pismu.

Sve to ne bi bilo ništa novo u svijetu propagandističkog rata, da taj isti film nije sufinancirala sa 250.000,00 kuna  i promovirala hrvatska javna ustanova – HAVC, pod ravnanjem Hrvoja Hribara. Nigdje u svijetu osim kod nas ne bi se moglo dogoditi financiranje lažnog optuživanja vlastite pobjedničke oslobodilačke i herojske vojske državnim novcem, a pogotovo da nema za takav čin veleizdaje i narušavanja ugleda Republike Hrvatske za sada nikakovih sankcija! Svaki film je moćno sredstvo širenja istine ili laži, poglavito dokumentarni, i svaka civilizirana demokratska zemlja tog je svjesna. Zašto je izostala Vaša reakcija prema kanadskoj televiziji i prema kanadskoj javnosti? Zašto dopuštate da se taj pamflet bez primjerenog odgovora prikazuje? Što je učinilo naše Veleposlanstvo da zaustavi ili objasni naš stav o tom kvazi-uradku protuhrvatske propagande?, stoji u pismu.

Također navode i da je Hrvoje Hribar sufinancirao sa 760.000,00 kuna novca hrvatskih poreznih obveznika i drugi duboko uvredljiv film – animirani film Criss the Swiss koji suprotno saborskoj Deklaraciji o Domovinskom ratu i Ustavu RH, u tradiciji "beogradske škole istine" prikazuje hrvatske vojnike kao strane plaćenike – "pse rata", a započinje ga riječima "U vrijeme građanskog rata u Hrvatskoj…", te tvrdi kako se naša vojska sastojala od "desničarskih dragovoljaca financiranih od krijumčarenja droge i oružja, te od Opus Dei-a"!  I taj pamflet će se pojaviti na stranim festivalima, stranim televizijama i ponovo po tko zna koji put prikazati sasvim iskrivljenu, lažnu i uvredljivu sliku Domovinskog rata i stradanja hrvatskog naroda!, navodi se u pismu.

Koordinacija od ministra očekuje hitnu reakciju. Vrijeme je da hrvatska diplomacija preuzme aktivniju ulogu u obrani istine o Domovinskom ratu i stane na kraj onima koji ju bez ikakve odgovornosti vrijeđaju!

 

M.M.