U nedjelju 14. srpnja započet će 65. Splitsko ljeto premijernom izvedbom opere Giuseppea Verdija Rigoletto na Peristilu, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića te u režiji Dražena Siriščevića. Po prvi put u dugoj tradiciji festivala na toj će amblematskoj pozornici biti izvedeno ovo Verdijevo remek-djelo, jedna od najpopularnijih i najradije slušanih opera u povijesti, prvi dio njegove „latinske“ ili „romantične“ trilogije.

Tijekom mjesec dana trajanja Splitskog ljeta, na 15 prostora u Splitu, ali i u Vrlici, Gatima i Makarskoj bit će izvedeno ukupno 48 kulturnih priredbi, među kojima 37 opernih, dramskih i baletnih predstava, koncerata, izložbi, filmskih projekcija, te jedna književna promocija.

Na konferenciji za medije govorili su ravnatelj Festivala Srećko Šestan, maestro Ivo Lipanović, redatelj Siriščević, članovi autorskog i izvođačkog tima Rigoletta i Branka Brekalo, ravnateljica Muzeja Grada Splita, institucije suorganizatora (uz Grad Split i Splitsko ljeto) otkrivanja sustipanskog spomenika i gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

„Nastojali smo ove godine, u povodu 65. godišnjice ovog veličanstvenog festivala koje obožavaju građani Splita i svi Dalmatinci i gosti, da jedno dobro klasično operno djelo otvori tu manifestaciju“- rekao je intendant splitskog HNK i ravnatelj Splitskog ljeta Srećko Šestan na konferenciji za novinare u splitskom HNK-u. Prema njegovim riječima, napravljen je iskorak tako „da smo operu prilagodili Peristilu a ne Peristil izvedbi opere“'.

„Mislim da će se u redateljskoj koncepciji i u glazbenoj izvedbi dokazati da Peristil i velike klasične opere mogu zajedno ruku pod ruku“, istaknuo je Srećko Šestan.

Redatelj Dražen Siriščević je istaknuo kako ova predstava „Rigoletta“ na Splitskom ljetu pokušava odgovoriti na upite koja stoljećima muče naraštaje: Koliko vrijedi ljudska žrtva? Vrijedi li se žrtvovati, odreći se svoga života i predati ga za život drugog?

Dirigent predstave Lipanović je istaknuo kako je Peristil primjeren prostor za tako veliku operu kao što je Rigoletto. „Na Peristilu je akustika savršena, mi volimo reći da se osjećamo kao i u kazalištu“, kazao je Lipanović. Po njegovom tumačenju, na Peristilu će biti prikazan jedan suvremeni Rigoletto, ali, kako je naglasio, „sa svim tradicijama koje postoje u tako jednoj značajnoj operi“

Andro Krstulović Opara je kazao „Sjetite se da smo 2017. godine imali jednu operu na Perstilu, prošle godine dvije, ove godine tri opere. Čestitam svim kulturnim umjetnicima što su osvojili svoj javni prostor s vrhunskim umjetničkim ostvarenjima što će potvrditi ovo što je gosp. Siriščević rekao, mi smo najveći operni festival u Republici Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe“.

 

Dragica Zeljko Selak