U Jugoslviji se uvijek govoilo da treba čuvati bratstvo i jedinstvo ko zjenicu oka svoga. Nestalo Jugoslavije, zagubila se i rečena mudrost. Ovih me dana jedan događaj podsjetio na legendarno jugoslavensko bratstvo i jedinstvo. Kao i obrazac na kojemu se ono temeljilo i opstajalo.

Ministar Tolušić izgurao je pavilnik po kojmu bi znatno porasla pristojba za fitosanitarni nadzor voća i povrća koje se uvozi iz zemalja izvan EU. Naše istočno susjedstvo našlo se pogođenim tom mjerom. Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora promptno su se udružile kako bi uzvratile Hrvatskoj.

Dirljivo zajedništvo! Fali im još samo Slovenija d bi jugoslavenska idila bila potpuna! Stvari su u Jugoslaviji baš tako funkcionirale, Hrvatska bi uvijek bila nadglasavana, što je za posljedicu imalo kontinuirani odljev hrvatskih prihoda ''potrebitijima''. Provjereni jugoslavenski poučak glasi: Opstanak bilo koje verzije Jugoslavije ovisi o hrvatskom financiranju istočnog susjedstva. Jugoslavije su, zpravo, i osnivane da bi se iz geostrateških razloga Srbiju privuklo Zapadu. Hrvatska je u svim tim kombinacjima trebala snositi rošak tih zapdnjačkih geopoliičkih manipulacija. Naime, ni Britanci, ni Francuzi, a ni Nijemci, koliko god bogati bili, ne vole trošiti vlastiti novac za svoje geopolitičke igre ako baš ne moraju.

Ujedinjene protiv Hrvatske bivše jugoslavenske republike uvode protumjere, ali i pozivaju Europsku komisiju da se uključi u spor, to jest lupi Hrvatsku po prstima. Zanimjivo će biti vidjeti hoće li se Europska komisija uistinu uključiti i još jednom biti protiv hrvatskih interesa. Naime, u posljednje vrijeme stav europskih tijela prema Hrvatskoj uglavnom je takav. Slučaj arbitraže o morskoj granci sa Slovenijom samo je jedan od najočitijih primjera takvog ponašanja EU prema Hrvatskoj. Hrvatskoj je za utjehu dodijeljeno pravo na korištenje imena teran za tu vrstu vina. Otprilike isto kao da se svim hrvatskim Ivanima nakon ulaska Hrvatske u EU dopusti da se i dalje tako zovu iako su slovenski Ivani prije ušli u EU.

To nas pak dovodi do još jednog bolnog pitanja suvremene Hrvatske. Koliko je uopće imao smisla ulazak u EU ako se EU prema Hrvatskoj ne odnosi kao punopravnoj članici? Što se mene osobno tiče, pitanje je retoričko, od početka sm bio protiv ulaska Hrvatske u EU. No, sad smo tu gdje jesmo i moramo se pobrinuti da si uz EU ne naturimo na vrat i nekakvu obnovljenu Jugoslaviju. U bilo kojem obliku. A stalno srbijansko pozivanje na red i bezobrazno miješanje u naše unutrašnje poslove zaudara upravo na to. Zato se prema ''dirljivom'' protuhrvatskom zajedništvu treba odlučno postaviti. I bivšim jugoslavenskim republikama jasno dati do znanja da im Hrvatska ništa ne duguje, to jest da Jugoslavije više nema.

A Europske unije što se tiče, taj problem nas tek čeka.

 

Damir Pešorda