Josip Kregar jedan je od najživopisnijih likova na hrvatskoj političkoj sceni. Nikada nije igrao neku pretjerano važnu ulogu, no uvijek je bio tu negdje. Jedno je vrijeme bio vladin povjerenik za Zagreb, a u jednom od prošlih saziva Sabora bio je nezavisni zastupnik s liste HDZ-a.

Godinama je na HTV-u figurirao kao stručnjak za politički moral na televiziji. Unatoč sumnjivom kreditu koji je kao član Nadzornog odbora povukao iz Posmrtne pripomoći. Svojim karakterističnim glasom Kregar je iz emisije u emisiju docirao o zlu korupcije i nepotizma te o potrebi za novim, moralnim načinom ponašanja u politici, istodobno nudeći sebe kao uzor takvog ponašanja. Kako rekoh, kreditu od Posmrtne pripomoći usprkos.

S vremenom se Kregar istrošio, otrcao, pa je i gostovao sve rjeđe u televizijskim emisijama. Zub vremena melje čak i Žarka Puhovskog, a kako ne bi jednoga Kregara!? Ipak, ovih dana ugledah Kregara u emisiji Zoom Zagreb na Z1. Bio je s nekim gradskim zastupnikom HDZ-a. Govorilo se u krizi vlasti u Zagrebu nakon što je HDZ odbio izglasati Bandićev proračun. Emisiju je vodio novinar Željko Matić. S obzirom na temu razgovora neminovno je bilo da se razgovor povede i o preimenovanju Trga maršala Tita, što je HDZ tražio, a Bandić navodno u jednom trenutku pristao pa odustao.

Kregar se, naravno, protivi preimenovanju. Argument mu je otrcan i blesav. Ne treba se baviti prošlošću, kaže, društva koja se bave prošlošću nazaduju dok društva pogleda uprta u budućnost i s pamćenjem čovječje ribice, navodno, prosperiraju. Što volim tu mantru domaćih naprednjaka! Zatuku ti sve po spisku, a onda kažu: Hajdemo lijepo sve zaboraviti i okrenuti se budućnosti! Naravno, podrazumijeva se pri tomu da taj zaborav bude polovičan: zaboraviti treba Bleiburg, a vječno se treba sjećati Jasenovca. Zaboravimo prošlost, pa onda odjednom: Tito, Partija, omladina, akcija! Krasan neki zaborav.

A onda je Kregar, braneći krvavog maršala, izvalio nečuvenu glupost. Veli nisu ni Francuzi Napoleona izbacili sa svojih trgova iako je bio poražen kod Waterlooa! Naravno da nisu, Francuzi se Napoleonom ponose. Napoleon nije rušio Francusku nego je nastojao učiniti snažnijom i većom, dok je Tito zatirao Hrvatsku i sve hrvatsko. Kad ovako slušam hrvatske javnike nalik Kregaru, pomislim kako naziv Trga možda uistinu ne bi trebalo mijenjati. Neka ostane Titov trg. Samo ne trg maršala Tita nego trg zločinca Tita. Jer taj samozvanac nikakav maršal nije bio, dok je zločinac nedvojbeno bio. Trg zločinca Tita – kako to pogođeno zvuči! Pogađa bit hrvatskog odnosa prema sebi i drugima.

Naime, nijedan se drugi narod ne bi dragovoljno ponosio imenom čovjeka koji je kriv za strašne zločine nad tim istim narodom. Kada se kaže ''maršal'' onda se tom imenu daje lažna, nepripadajuća aura, pa naziv nije dokraja pogođen, no kada se kaže brutalna istina – zločinac, onda naziv trga govori o dubokoj anomaliji u hrvatskom biću. O čemu Kregar i slični zorno svjedoče. Kao i naziv spomenutog trga.

 

Damir Pešorda