Svu bijedu hrvatske političke scene otkriva jedna slika. Iako na slici nema nijednoga nominalno hrvatskog političara, krojači hrvatske političke sudbine su tu. Šešelj iz najboljih dana, vojvoda s autoritetom, do njega vojvoda početnik Nikolić, iza njih s gajbom piva, u bijeloj radničkoj kuti, ''mali od kužine'' Aleksandar Vučić. Po držanju i govoru tijela razvidno je da je Šešelj glavni, svojevrsni mentor, dok Nikolić zrači novostečenom ležernošću čovjeka u usponu.

Jedinu mu nelagodu predstavlja pretijesno svezana kravata, čini se kao da još nije navikao nositi kravatu. Lice i tijelo Aleksandra Vučića odaju grebatorsku revnost i odanost uzor-vojvodama.

Sad, može se čitatelj upitati kakve veze imaju ova trojica s hrvatskom politikom? Kada bi u hrvatskoj na vlasti bili istinski socijaldemokrati, kao što se lažno predstavljaju, odgovor bi bio – nikakve. Međutim, svi znamo da predstavnici srpskih vlasti – a dvojac sa slike, Nikolić i Vučić – obnaša dvije čelne pozicije u vlasti istočnih susjeda – stalno nešto komentiraju stanje u Hrvatskoj, nude hrvatskoj vlasti pomoć u borbi protiv ''fašizacije Hrvatske'', štoviše pojedinci iz Srpske vlade vršljaju po Hrvatskoj i drže žestoke protuhrvatske govore. Predstavnici hrvatske vlasti stoički šute i na provokacije ne odgovaraju. Na žalost, staro je pravilo da onaj tko šuti, zapravo pristaje. Dakle, hrvatska vlast prešutno pristaje na protuhrvatsku retoriku i srpsku pomoć u borbi protiv ''fašizacije Hrvatske''.

A ta nesretna ''fašizacija'' sastoji se od ''hrvatske krivnje'' u Drugom svjetskom ratu i kukastog križa na Poljudu, za kojega inače revna hrvatska policija ni nakon dvadesetak dana ne može otkriti tko ga je nacrtao. Tako je moguće fašizirati bilo koje društvo na kugli zemaljskoj – nacrtaš neki simbol i digneš graju! Sumnjivo je, doduše, da i čelnici HNS-a zdušno pomažu svojim neprijateljima! Toliko se posipaju pepelom da je to već pomalo degutantno, a iznova kreće i priča o regionalnoj ligi, koja će se, navodno, konkretnije dogovarati najesen. Sad je tek razvidno koliko je uistinu bio velik veliki Vlatko Marković. A Šuker je, čini se, na najboljem putu da postane kukavičje jaje hrvatskog nogometa. U konačnici posipanje pepelom neće pomoći. Da je tomu tako dokaz je slučaj braće Mamić, svojevrsni nastavak ''operacije Svastika''.

No, vratimo se slici. Danas je na čelu Srbije grebator Vučić sa slike. Gajbe nose neki drugi, recimo – Aleksandar Vulin, no učenje vojvode Šešelja, koje on nije osmislio nego samo usvojio, i dalje je misao vodilja srpske politike. Ono što Šešelj, ostario i obolio, govori, to gajbonosci misle. I provode. Šutnja hrvatskih vlasti govori pak sve o njima i njihovoj ulozi u toj i takvoj politici. Iz ''hrvatske šutnje'' osamdesetih izveo nas je HDZ na čelu s Tuđmanom. Iz ove sadašnje šutnje izvući nas opet može, čini se, jedino HDZ, s obzirom na činjenicu da jedino ta stranka ima dovoljno snažnu infrastrukturu za osvojiti pobjedu na parlamentarnim izborima i preuzeti vlast. Tuđmana više nema, stoga je odgovornost na aktualnom čelništvu HDZ-a ogromna. Hoće li se znati nositi s njom, vidjet ćemo.

Inače, polazna fotografija za ovaj članak vjerojatno je fotomontaža koja kruži virtualnim ''osmim kontinentom'', ali poruka koju nosi nije. Poruka je autentična.

 

Damir Pešorda