Izbori su pred vratima, dojavljuju mediji nakon zahtjeva Vlade za izvanrednom sjednicom Sabora. Sjednica bi bila redovna a sazivanje u skladu s Poslovnikom da se ne radi o SDP-ovom manevru raspuštanja Sabora.

Prikriveni cilj manevra je osim zbunjivanja javnosti ostati što duže u privilegiranom položaju vlasti, opoziciji suziti medijski prostor i skratiti joj vrijeme predizbornih priprema na najkraći mogući rok u kojemu se prema sili zakona moraju raspisati izbori. Doduše, trenutna je vlast mogla još neko vrijeme spekulirati s datumom raspuštanja parlamenta, ali se zbog bojazni da joj se ne ispušu propagandni baloni rasta BDP-a i rogušenja s bankama ipak odlučila na ovaj potez. Varka je prozirna, jer, tko još vjeruje premjeru Zoranu Milanoviću da je razlog žurbi zadnjih tjedana mandata donijeti zakone o konverziji kredita iz jedne u drugu valutu kako bi se dužnicima (u 'švicarcima') olakšalo ropstvo?

Tko je htio mogao je na mrežnim stranicama ovoga portala u brojnim tekstovima izlučiti dokaze da će parlamentarni izbori uslijediti na jesen. Signali su bili pouzdani: ministar Varga od lipnja svakodnevno 'liječi' naciju optimizmom, ministar Maras s nemaštovitim propagandnim zavijutcima vergla o kreditnim poticajima i oživljavanju gospodarstva, a dobro obavješteni Josipović je još u srpnju opunomoćio svog suradnika da uvjeri predsjednika IDS-a s kim bi mu bilo pametno na skorim izborima koalirati. Umakne li tom uvjeravanju, njemu (tj. Miletiću) i stranci koju u ime Nina Jakovčića vodi, crno se piše. O kojem se suradniku radi? O najpovjerljivijem Josipovićevom suradniku iz vremena njegovog predsjednikovanja.

Josipović-Čačićeva taktika za VIII. izbornu jedinicu

S jedne strane prijeteći nagovor a s druge strane sukladnost političkih programa. Domišljata taktika za osmu izbornu jedinicu čelnika koalicije 'Uspješna Hrvatska' Josipovića i Čačića. Predstavljajući nedavno svoj izborni program naglasili su da je regionalizacija i decentralizacija u osnovi programa stranaka Naprijed Hrvatska i Reformista.

Zagovaraju podjelu Hrvatske na pet do osam regija s tim da bi Istra i Međimurje imali specifičan status. Jasno i zbog čega: Reformisti izvan Međimurja nemaju izgleda prijeći izborni prag, a specifičan status Istre je primamljiva formula za IDS. (Zanimljivo: pobornici regionalizma - uključujući i Josipovića, a i one iz HDSSB-a i Inicijative 'U ime obitelji' koji su svojedobno predlagali promjenu izbornog zakonodavstva - nikako da u svojim prijedlozima iscrtaju granice tih 'pet do osam' ili koliko već regija. Kada bi to učinili razotkrili bi svoj naum i razumijevanje ravnomjernog razvitka Hrvatske u prostoru. Bilo bi više nego zanimljivo znati kako bi izgledala raspodjela glasačkog tijela prema njihovoj zamišljenoj liniji podjele na pet do osam regija.)

Podobni i nepodobni u borbi za prevlast

Da će izbori uslijediti za dva mjeseca izvjesno je, a da će doći do pomutnje u političkom prostoru već je sada jasno. Konkretno, o pomutnji u VIII. izbornoj jedinici piše Jelena Lovrić (Jutarnji list, 2. 9. 2015.) i naglašava kako bi koalicija Josipovića, Čačića i Linića u suradnji s IDS-om i Furiom Radinom mogla ugroziti tradicionalni primat SDP-a u Istri, Primorju i Gorskom kotaru. Na stranu dvojbe, strahovi i očekivanja Jelene Lovrić, ali argumenti za ovakvu tvrdnju su zasigurno i prelasci iz IDS-a i SDP-a u Josipovićevu stranku Naprijed Hrvatska. Po broju članova prelasci nisu značajni, ali su po zvučnosti imena indikativni. Predsjednik Josipovićeve stranke za Istru od nedavno je postao bivši potpredsjednik SDP-a Dino Kozlavec.

Sličan se politički transfer dogovara u Rijeci: Vladimir Šepčić bivši predsjednik SDP-a Rijeke naći će se - po svemu sudeći - na Josipovićevoj listi. S SDP-ove liste bi pak mogli izostati Liniću bliski Zlatko Komadina i Vojko Obersnel iz razumljivih razloga. Oni su bili protiv Milanovićevog izbora za predsjednika SDP-a. Ta je činjenica postala glavna linija frakcijskog sukoba u SDP-u kojeg je u biti započeo Zlatko Komadina prije osam godina a nastavili zajedno s Komadinom Josipović i Linić prije dvije godine. Iz Istarskog SDP-a je isključena i Maja Šarić jer je ugrozila interesne veze članova stranke bliskih Zoranu Milanoviću, prije svih notornog Peđe Grbina i umaškog gradonačelnika Bassanesea. Isključen je i Serđo Popović, bivši predsjednik Foruma mladih SDP-a Istre, koji se odvažio javno prozvati spomenutog umaškog gradonačelnika za stranačka zapošljavanja u gradskoj upravi. Ali, nije u pitanju pokušaj obuzdavanje samovolje jednog gradonačelnika u ulozi lokalnog šerifa, niti se isključivo radi o sukobu niskog intenziteta. To potvrđuje slučaj spomenute Maje Šarić bivše predsjednice Istarskog SDP-a. Ona je morala otići i zbog toga jer je ostanak Zorana Milanovića na čelu SDP-a imperativ i nakon parlamentarnih izbora bili oni za SDP-ovog predsjednika uspješni ili ne. Budući je Istarski SDP u toj operaciji važna karika, a Maja Šarić u ulozi predsjednice županijskog SDP-a nepouzdan član, logično je bilo da će doći do njenog isključenja.

Nepodobnu predsjednicu županijskog SDP-a zamijenio je podobni Vili Bassanese. Paradoksalno je to što se spomenutoj Maji Šarić kroz medije koje kontrolira SDP inkriminira kršenje stranačkog statuta, bliskost s IDS-om, dakle strankom koju Milanović želi zadržati u Kukuriku koaliciji i to nemoralnom ponudom. A riječ je o dva mandata više nego što je IDS osvajao do sada u osmoj izbornoj jedinici.

Koalicijski partneri ili suparnici

Može se priviđati da je pozicija IDS-a s obzirom na Josipovićevu i Milanovićevu opciju koaliranja dobra, ali uzmak i povlačenje čelnika te stranke na neutralni položaj neizravno potvrđuje da su se našli u nezavidnoj situaciji jer ni jedna od opcija za njih nije dobitna. Odbiju li Josipovića za posljedicu bi mogli imati demontažu IDS-ove krimklase što je suština prijetnje koju je posredovao dobro obavješteni savjetnik i suradnik bivšeg predsjednika. O kakvoj se ucjeni radi dao je prije dva mjeseca naslutiti poznavatelj odnosa u IDS-u i prilika u Istri Damir Kajin: 'Nakon što Jovanović (koordinator SDP-a) ne vidi da u Istri ima kriminala, očekujem da Miletić (predsjednik IDS-a) kaže da u Istri nema droge, a Jakovčić da je Istra medijski najslobodnija regija u Europi. Jedino je istina da u Istri nema borbe protiv korupcije. Da bi se formalizirala koalicija SDP-a i IDS-a, koji donosi dva zastupnička mandata potrebna je još samo jedna sitnica, odnosno da isto potvrdi Dinko Cvitan'.

Može se Kajinu štošta prigovarati s desna i s lijeva, s njim se mogu voditi polemike i ideološki ratovi, ali mu se ne može prigovoriti da kukavički šuti ili da nije hrabar kazati što misli i po cijenu gubitka već osvojenih političkih pozicija. Na konferenciji za tisak 28. kolovoza komentirao je istupe čelnika IDS-a u medijima i njihove dvojbe oko koalicija: 'Možda su im s one strane Učke zaprijetili sa slikom na kojoj šmrču ili pak istragom njihovog pretvaranja javnog u privatno, pa su se brzo povukli. Nije samo IDS u Istri taj koji radi na štetu naroda. U Umagu su zbog hira političara SDP-a s računa grada skinuli 16,4 milijuna kuna, a uskoro bi mogli još toliko. To je za ostavku i izbore'.

Korupcija - kako je očito iz podteksta ove predizborne slagalice - može biti predmetom političke trgovine ili ucjene ako se koruptivnu stranu može demaskirati ili procesuirati, ili pak za račun političkih probitaka dopustiti ili čak štititi.

Tko će kome biti koalicijski partner, a tko suparnik u VIII. izbornoj jedinici bit će jasno nakon što se objave stranačke i koalicijske liste. Vremena za preslagivanja je malo, predizborna kampanja je u punom zamahu.

 

Ivan Mihael Ban