"Tayyip Erdogan ne pripada samo Turcima, on je naš zajednički lider. Barem jedna milijarda ljudi, a među njima i dva milijuna Bošnjaka, želi brz oporavak Tayyipu Erdoganu", rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, novinarima tijekom posjete Turskoj, čime je doslovce šokirao najveći dio bh javnosti.

Kako je priopćeno iz Ureda bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Izetbegović se tjekom posjete Turskoj susreo se sa predsjednikom Republike Turske Abdullahom Gülom i turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom

"U srdačnom i prijateljskom razgovoru, dvojica predsjednika su razmijenila mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i široj regiji Mediterana, kao i razvoju dalje ekonomske suradnje dvije zemlje", priopćeno je tom prigodom iz ureda bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Zahvaljujući domaćinu za podršci koju Republika Turska daje bošnjačkom narodu u BiH, Izetbegović je pozvao na još intenzivniji angažman Turske na svim poljima u Bosni i Hercegovini. Posebno je naglasio  kako "Bosna i Hercegovina sa velikim zadovoljstvom pozdravlja činjenicu da uloga Republike Turske u međunarodnim okvirima konstantno jača i dobija na značaju".

"Predsjednik Gül je ponovio podršku BiH kao "prijateljskoj i bratskoj zemlji". Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su intezivirani susreti šefova država zemalja u regiji Zapadnog Balkana. Istakao je svoje očekivanje da će takva suradnja imati i konkretne rezultate u kontekstu rješavanja preostalih otvorenih pitanja među ovim državama", priopćeno je također iz Ureda Bakira Izetbegovića.

"Sugovornici su se složili kako je potrebno nastaviti praksu trilateralnih susreta na najvišoj razini zemalja regije i Turske, jer su dosadašnji sastanci dali dobre rezultate", kaže se u priopćenju.

 

M.J.