Iran i Kina dogovorile su uspostavu zajedničkog mehanizma za prikupljanje obavještajnih podataka u Perzijskom zaljevu i Arapskom moru. Sudeći prema dostupnim informacijama, očekuje se da će baza u luci Chabahar biti jedno od najvećih centara za prikupljanje obavještajnih podataka na svijetu.

Prema strateškom sporazumu koji je nedavno potpisan između Kine i Irana, zemlje su se složile uspostaviti zajedničke sposobnosti za prikupljanje obavještajnih podataka na području Perzijskog zaljeva i Arapskog mora (s dometom do 5.000 km od iranske obale). Očekuje se da će projekt izgradnje zajedničkog sabirnog centra započeti u drugom tjednu studenog ove godine.

Baza za prikupljanje obavještajnih podataka nalazit će se u luci Chabahar, gdje će biti uspostavljena zajednička kontrolna soba za prikupljanje, analizu i razmjenu obavještajnih podataka. Prikupljanje obavještajnih podataka, koje će se provoditi pomoću kineskih i ruskih sustava koje će isporučivati ​​Rusija, omogućit će pomorsko i zračno praćenje pomoću sustava za prikupljanje SIGINT, COMINT i ELINT.

Očekuje se da će centar za prikupljanje obavještajnih podataka u iranskoj luci biti jedan od najvećih centara za prikupljanje obavještajnih podataka na svijetu, a njime će upravljati više od 1.000 kineskih obavještajnih djelatnika, zajedno s iranskim i ruskim obavještajcima. Sabirni centar također će putem interneta biti povezan s rusko-iranskim sabirnim centrima u Siriji, u Tartusu i Latakiji.

Kinezi i Rusi također će u iranskoj luci instalirati sustave za elektroničko ratovanje za ometanje prijenosa projektila, zrakoplova, pa čak i sustava protuzračne obrane. Na području luke čak će biti postavljen kinesko-iransko-ruski zajednički centar za izvođenje kibernetičkih napada.

 Strateški koncept koji putem obavještajnih sustava provode Kinezi u Iranu je Anti-Access / Area-Denial (A2 / AD), zasnovan na ruskom konceptu, koji već dugi niz godina provodi Kina u Južnokineskom moru i Iranci u Perzijskom zaljevu. Cilj ovog strateškog koncepta je stvoriti zračni prostor i vode u kojima suparnik ne može manevrirati i upravljati svojim oružjem, koristeći slojeve sustava za otkrivanje, obranu i napad.

Izgradnja nove kinesko-rusko-iranske sposobnosti omogućit će trojici partnera da nadgledaju i nadziru zračna i morska područja sve do Austrije na zapadu, uključujući zračni prostor Izraela, Turske i Grčke; od juga do Egipta, Sudana, Etiopije, Somalije i Kenije; a od istoka do Afganistana, Indije i Pakistana sve do Tajlanda.

Osim impresivnih i značajnih mogućnosti prikupljanja obavještajnih podataka, zajednički centar za prikupljanje obavještajnih podataka koji se očekuje da će biti odgovor i značajna protuteža SAD-u i njihovim saveznicima koji djeluju na području Irana i Južnokineskog mora.

 

H.K.