Posljednjih dana vodeći predstavnici Kukuriku koalicije zabavljali su javnost mogućim datumom održavanja izbora. Ustvari, testirali su nekoliko datuma koje im je ponudio američki PR stručnjak koji je preko Atlantika došao sa samo jednom misijom-ublažiti poraz vladajuće koalicije, tek toliko da ne bude katastrofalan. 

Tako je javnost mogla čuti tri termina mogućeg održavanja parlamentarnih izbora-prije ljeta, jesen, odnosno kraj sezone, i veljača naredne godine kada istječi i zadnji zakonski rok za održavanje redovitih izbora.

Istodobno, istraživanja javnog mnijenja kažu kako vladu ne podržava preko 80 posto stanovništva. Gospodarski pokazatelji i dalje su u slobodnom i nezaustavljivom padu, nezaposlenost, posebno mladih, probija gornje granice. Pada industrijska proizvodnja, legije mladih svake godine napuštaju domovinu, propada hrvatsko selo, kreditna omča sve jače steže brojne hrvatske obitelji, a redovi pred pučkim kuhinjama sve su zbijeniji i duži.

U takvim okolnostima, kada propada svaki vid javnog života, normalna i odgovorna vlada testirala bi podršku javnosti na prijevremenim izborima. Na nedavno održanim izborima u Izraelu premijer Netenjahu testirao je podršku svojoj stranci i vladi, testirao i dobio podršku. Hoćemo li ikada doživjeti ovakav postupak nekog hrvatskog premijera, za početak Zorana Milanovića? Teško, Milanović nije glup čovjek, on vrlo dobro zna da su njegovi i dani njegove vlade odavno odbrojeni. Ono što se sada događa je mrcvarenje i izvlačenje posljednjih atoma snage iz već polumrtvog tijela države. Izvlače se posljednje kune proračunskog novca kroz jedan dobro organiziran stranački sustav. Svatko se želi naplatiti i to do krajnjih granica, odnosno, posljednjeg dana mandata vlade. Teško će ikada više skupina diletanata ovih razmjera zasjesti na čelna mjesta državnih kompanija, agencija, ministarstava i uprava. Najsvjesniji toga su oni sami pa crpe do krajnjih granica. Javno mnijenje, gospodarski pokazatelji, nezaposlenost, iseljavanje, glad i beznađe njima ništa ne znače. Oni će se vječito pozivati na izborni legitimitet i raditi ono zbog čega su i došli na vlast-crpiti.

Očekivati od takvih političara, ustvari hunte uhljeba, da preuzmu odgovornost i zbog pada potpore javnosti raspišu izbore uzaludan je posao. Izbori će biti tek kada se naplate svi dionici udruženog kriminalnog poduhvata iz aktualne vlasti, odnosno, kada se namire svi partneri od SDP-a, HNS-a, IDS-a do HSU-a. Plan 21 pritom se pretvara u vodič s 21 korakom do proračunske kase i državnih sinekura. Potom će ovo jato skakavaca kao kakva biblijska kletva odletjeti u nepoznatom pravcu da bi ponovno, kada se to najmanje budemo nadali, doletjeli u neviđenom broju i učinili štetu od koje ćemo se oporavljati godinama.

 

Željko Primorac