KOLUMNA IVANA MIHAELA BANA - PROSUDBE PROCESA

Ivan Mihael Ban: Uvrjeda časti

Ovih dana je Zoran Milanović prisegnuo za predsjednika RH. Svi koji su glasali za HDZ-ovog predsjedničkog kandidata pet će godina na Pantovčaku gledati sliku i priliku svog političkog poraza. Uzroka porazu je mnogo a ni jedan se ne može dovesti u svezu s uspjehom stranaka koje su Milanoviću davale javnu potporu.

Ivan Mihael Ban: Konsolidacija ili poraz

U neposrednoj budućnosti bit ćemo svjedoci suptilnih pomaka a i flagrantnih (očitih) repozicioniranja na političkoj sceni. Ključno je pitanje hoće li se najveća hrvatska politička stranka HDZ-e konsolidirati ili će još dublje potonuti?

Ivan Mihael Ban: Predsjednice, dno je još dublje

Vodstvo HDZ-a ne mari za Tuđmanovu ostavštinu. Svatko tko bi postavio pitanje: Što sadašnje vodstvo zna o politici utemeljitelja najveće hrvatske stranke, što je njezin temelj, došao bi do zaključka da njezin sadašnji predsjednik o ostavštini dr. Franje Tuđmanovoj ne zna puno, a to što o njoj zna posve je nebitno. Plenković se poziva na prvog hrvatskog predsjednika samo kada ima potrebu 'neukom' članstvu stranke i ostatku svijeta objašnjavati pojam mirne reintegracije. I to je sve. Kakav njezin sadašnji predsjednik - takva je većina članova predsjedništva HDZ-a.

Ivan Mihael Ban: Tragom novca

Rasprave u Hrvatskom Saboru - kao i puno puta do sada - razotkrile su odlike i mane političkih klubova i 'narodnih' izabranika ponaosob. No, ona prije desetak dana kada se raspravljalo o povjerenju Pavi Barišiću ministru u vladi Andreja Plenkovića kao izniman politički događaj zaslužuje pozornost, ali ne zbog dojma da su drugovi - i oni koji to nisu - ispunili svrhu odašiljući jedni prema drugima brojne replike i to najčešće bez logične poveznice s temom rasprave, nego zbog posljedica slučaja ministra znanosti koje bi mogle postati noćna mora za vladajuću većinu.

Ivan M. Ban: Kriza vlasti – pretposljednja epizoda

Znam, nije pristojno citirati svoje prosudbe, uz ispriku ili bez nje čitatelj će ionako odmjeriti kaznu, ali, događaji unatrag dva tjedna daju priliku spomenuti nekoliko rečenica koje sam na mrežnim stranicama ovoga portala napisao prije godinu i tri mjeseca.

Ivan M. Ban: Predloženi kurikul je štetan i treba ga zaustaviti

Reforma! Ima li mrskije od ove riječi u vokabularu političara? Aktualne polemike o SDP-ovom kurikulu asociraju na okolnosti reforme školstva od prije četrdesetak godina. Svima poznata Šuvarova 'reforma odgoja i obrazovanja' aktivirana 1977. godine bila je kao bomba sa zadrškom: razara i danas pa se uzrok mnogim zabludama današnjeg vremena može naći u kasnim sedamdesetim godinama.

Ivan M. Ban: Tko Timu bira tim?

Tako je svoj tekst naslovio dr. Vice Batarelo i objavio ga 26. veljače na svojoj web stranici. Na pitanje u naslovu bloga Batarelo odgovara: 'Tim mora birati svoj tim i ne bi bilo pravedno ni fer da mu to drugi rade stavljajući ga tako pred gotov čin i potkopavajući njegovu poziciju'.