Mučene scene stizale su sa birališta u Bosni i Hercegovini u drugom krugu izbora za predsjednika Republike Hrvatske. Stotine hrvatskih građana tiskali su se kroz uske ulaze konzularnih predstavništva kako bi ostvarili svoje ustavno i građansko pravo-glasali.

Naravno, skromna infrastruktura, ograničenost prostora i zakoni fizike bili su protiv hrvatskih građana u BiH. Jednostavno, morale su se dogoditi mučne scene stajanja u redovima i po nekoliko sati, padanja u nesvijest i naguravanje, jer 200 tisuća ljudi jednostavno fizički ne može glasati na četiri biračka mjesta. I nisam ja najpametniji i jedini koji je to primijetio, mnogo prije mene to je primijetio onaj koji je pisao uredbe kojima se Hrvatima u BiH ograničava pravo glasa na samo četiri biračka mjesta. Samo, dok ja brinem o zdravlju i dostojanstvu hrvatskih građana s pravom glasa u BiH, autor zakonskih rješenja o biračkim mjestima u BiH vodio se upravo motivom da spriječi i ograniči biračko pravo hrvatskim građanima.

Autori uredbe o broju biračkih mjesta u BiH, redom sve SDP-ovci, ističu kako i druge države imaju praksu da njihovi građani u inozemstvu glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Da, ali niti jedna država nema tako velik broj građana s pravom glasa na teritoriju druge države kao što je to slučaj s hrvatskim građanima u BiH.

Kojim se kriterijima vodi zakonodavac prilikom određivanja biračkih mjesta u RH?

Prvenstveno brojem birača na određenom području, ali i geografskim kriterijem, odnosno, udaljenošću pojedinog naselja od prvog, najbližeg, biračkog mjesta. Zamislite sada situaciju da je u cijelom Splitu otvoreno i određeno samo jedno biračko mjesto. Kako bi na to reagirali Splićani te bi li se osjećali kao građani drugog reda? Upravo to se dogodilo u BiH, dogodilo im se još jedno poniženje u režiji hrvatskih vlasti.

Jer, hrvatski građanin i birač i BiH, koliko znam, ima ista prav i obveze, prema ustavu, kao i građanin i birač u Splitu, Rijeci ili Zagrebu. Koliko znamo država Bosna i Hercegovina nema nikakvih prigovora da se na njenom teritoriju organizira više mjesta na kojima hrvatski građani mogu ostvariti pravo glasa, dakle, radi se isključivo o inženjeringu i manipulaciji aktualnih hrvatskih vlasti.

Stoga gospodo, ili se držite ustava i zakona i omogućite svim hrvatskim građanima da biraju i budu birani ili budite toliko pošteni i otvoreni pa im kažite kako ne želite da glasaju i ostvaruju ustavna prava.

 

Željko Primorac