Jadna je vlada koja se pokušava održati na vlasti diskreditirajući najteže invalide Domovinskog rata. Tužno je bilo slušati Zorana Milanovića kako pokušava spasiti svoju bijednu vladu i bijednog kandidata za predsjednika Ivu Josipovića napadajući stopostotnog invalida Domovinskog rata Đuru Glogoškog.

Koji su Milanovićevi argumenti u napadu na Đuru Glogoškog? Tražio je sastanak sa mnom u vladi, kaže Milanović. Bio je ovdje sa suprugom i razgovarao sa mnom sat vremena, dodao je također Milanović u intervjuu RTL-u.

To bi, prema Milanoviću, uz brižan tabelarni prikaz primanja Đure Glogoškog, od strane Freda Matića, bilo dovoljno da narod linčuje Glogoškog i sruši šator koji su on i njegovi suborci postavili ispred ministarstva u Savskoj 66. U brižno režiranom intervjuu, u maniri filmskih biltena druga Tita, još je nedostajalo da Milanović u maniru Slobodana Miloševića Glogoškom poruči kako su u laži kratke noge. Preminuli srpski vožd je svojevremeno Nikoli Samardžiću, čovjeku u kolicima bez obje noge, poručio kako su u laži kratke noge. Ovaj sramotni ispad ratnog zločinca zbio se nakon što je na suđenju u Haagu Milošević ostao bez argumenata u sučeljavanju sa Samardžićem.

Očajni ljudi kao što su Milošević i Milanović u nedostatku argumenata, stjerani u kut, pribjegavaju najtežim uvredama, podmetanjima i napadima. Navedenih očajničkih poteza nisu pošteđeni ni najteži invalidi.

Pokušamo li racionalno rastumačiti napad Zorana Milanovića i Freda Matića na Đuru Glogoškog dolazimo do sljedećih zaključaka. Glogoški je bio kod predsjednika Vlade, naravno da je bio, predstavlja najteže ratne invalide i bio je kod predsjednika Vlade države za koju se borio i za čiju državnost i slobodu je platio veliku cijenu. E sada, nije problem Glogoškog što je Milanovićevo poimanje vlade i države usko partijsku i što smatra kako se branitelji trebaju sastajati samo sa „svojim“ predsjednicima stranaka i vlada. Đuro Glogoški i tisuće hrvatskih invalida Domovinskog rata imaju samo jednu stranku-Hrvatsku. To što oni zagovaraju vrijednosti koje bi po njima trebala zastupati hrvatska vlada ne znači automatski kako su svi odreda bojovnici HDZ-a. Također, nije problem Glogoškog i branitelja što se Milanović i njegova vlada ne mogu uklopiti u hrvatske državotvorne vrijednosti za koje su se branitelji borili.

Još jadniji bio je napad Freda Matića na Đuru Glogoškog. Pred objektivima TV kamera Matić je gladnoj naciji izračunao primanja Đure Glogoškog. To je, prema bijednim Matićevim željama, trebalo dovesti do javnog linča Đure Glogoškog od strane gladnog naroda. Ali vidi čuda-nije. Hrvati još uvijek imaju poštovanja prema svojim herojima. Sve da Glogoški i prima 25 tisuća kuna, a nije, što onda? Koja je to primjerena cijena za invaliditet i zdravlje Đure Glogoškog? Ono što je najvažnije u cijeloj ovoj sramotnoj priči je činjenica da Glogoški iza sebe ima rezultate, a to je slobodna R. Hrvatska. On je svoj zadatak ispunio besprijekorno. A koji su rezultati Matića i Milanovića, jesu li oni opravdali svoju plaću i položaj?

Ne, oni krčme ono za što je Đuro Glogoški dao zdravlje, tisuće branitelja život i zato zaslužuju samo naš prezir.

 

Željko Primorac