Najbolji zajednički nazivnik, kojim bi najbolje opisali aktualno stanje na HRT-u, je bolesnik sa Prisavlja. Posljedica je to sada već otvorenog ideološkog i stranačkog kadroviranja svih razina uprave i programske politike HRT-a.

Za usporedbu, nakon instalacije Gorana Radmana za ravnatelja, čovjeka koji je upravljao TV Zagrebom za vrijeme komunističke diktature, sada otkrivamo kako je stalni komentator političke emisije Nedjeljom u 2 ni više ni manje nego nećak generala Andrije Rašete-Boris Rašeta.

Kada ni to nije bilo dovoljno u Programsko vijeće HRT-a instaliran je Saša Milošević, nekadašnji zaposlenik TV Zagreba, a poslije jedan od prvih suradnika Milorada Pupovca. Sve njih „nepristrano“ nadgleda predsjednica Vijeća za elektroničke medije, također partijski kadar, Mirjana Rakić. Može li se u takvoj kaljuži, iz koje smo secirali samo mali dio, raditi ozbiljan program na javnom rtv servisu.

Akademik Ivan Aralica smatra kako nije nikakvo čudo što se aktualna politika na svim instancama ponaša na ovaj način. Prema njemu, Kukuriku vlada upravljanje državom nije shvatila kao normalu smjenu vlasti koja se u demokratskim društvima događa u izbornim ciklusima od četiri godine. Oni su upravljanje državom, osvajanje vlasti na izborima, shvatili kao restauraciju režima pobijeđenog u demokratskim promjenama i Domovinskom ratu.

Zastupnik HDZ-a Dujomir Marasović nedavno je u Saboru izjavio kako HDZ, po povratku na vlast, prvo treba sve pomesti sa HRT-a. Izjava je politički nespretna i ne taktična, ali pogađa bit stvari. Ne raspetlja li se na HRT-u obavještajno-kriminalno-politički čvor, po odlasku Kukuriku vlade sa političke scene, hrvatsko društvo nastavit će se trovati jeftinim spinovima, pristranim izvještavanjem, odabirom i obrađivanjem tema.

U takvom društvu nastavit će se izazivati podjele, sukobi i mržnja, a sve za račun parcijalnih političkih interesa. Da bi društvo ozdravilo, treba ozdraviti i javni radio-televizijski servis, a to se ne može dogoditi dok HRT djeluje kao paraobavještajna filijala propalih ideologija i politika. Jer, više je trenutno KOS-ovaca i UDBA-ša na HRT-u nego svojevremeno u beogradskim centralama zloglasnih organizacija.

   

Željko Primorac