Ivo Josipović ne samo da je siguran u trijumf na narednim predsjedničkim izborima već je izabrao i osobu koja će ga zamijeniti nakon što, barem je on uvjeren u to, odradi još jedan mandat na čelu države. Izbor je pao na otpadnicu od SDP-a, ili bolje reći od Zorana Milanovića, Mirelu Holy.

Bivša ministrica zaštite okoliša koja je neslavno pala zbog stranačkog nepotizma intenzivno se priprema za buduću funkciju. ORaH je čak trebao kandidirati Holy na predstojećim predsjedničkim izborima, ali budući su i ORaH i Holy proizvod Ive Josipovića od toga se odustalo. Upravo to je jedan od glavnih razloga zbog kojeg je Andrea Feldman napustila ORaH. Feldman nikako nije shvaćala tko zaista uspravlja strankom i tko određuje kada će se i za koje funkcije natjecati članovi OraH-a.

Izdvajanje Holy iz SDP-a i formiranje ORaH-a odvijalo se pod budnom paskom najužeg tima Ive Josipovića. Zbog katastrofalne politike SDP-a i Zorana Milanovića Josipoviću je u izbornoj utrci pod hitno trebala osoba sa visokim rejtingom na političkoj ljevica koja će stati iza njega. Slijedi neviđena manipulacija i politički inženjering agencija za ispitivanje javnog mnijenja koji će u rekordnom vremenu od ORaH-a stvoriti drugu najsnažniju stranačku organizaciju u zemlji. Istodobno se radilo i na imidžu Mirele Holy pa se od bezlične i drugorazredne političarke stvorila ikona borbe protiv krupnog kapitala i partikularnih stranačkih interesa. Objektivno, jedino postignuće Mirele Holy u razdoblju dok je bila ministrica je lobiranje da se iz HŽ-a ne otpusti supruga istaknutog člana SDP-a.

Pa opet, ni ova činjenica nije bila prepreka Josipoviću i njegovu timu da od bezlične i marginalne političke osobe kreira drugu najpopularniju političku osobu u zemlji. Naime, osobni rejting Mirele Holy nabildan je do te mjere da Holy danas slovi kao druga najpopularnija politička osoba u zemlji, odmah iza Josipovića.

Mirela Holy je oportunist i prihvatila je igru u zamjenu za ono što tek slijedi. Naime, kada osoba jednom uđe u bubanj anketnih agencija iz njega ne ispada bez većeg razloga. Prevedeno, nema naznaka kako će se osobni rejting Mirel Holy u narednom razdoblju znatnije promijeniti. Na narednim parlamentarnim izborima ORaH će zabilježiti vrlo dobar rezultat jer će se okoristiti rasulom koje prijeti SDP-u. Ova činjenica još će više učvrstiti rejting Mirele Holy, također, Holy neće biti u prilici da kroji vlast nakon narednih parlamentarnih izbora pa se neće moći ni kompromitirati u očima birača.

Pozicija oporbenog ljevičarskog političara u saboru u kojem će većinu činiti stranke desne političke provenijencije dati će Holy komoditet u političkom djelovanju i daljnjem populističkom podilaženju biračima. To nikako neće utjecati na pad rejtinga Holy i ORaH-a već samo može utjecati na porast popularnosti. Također, nakon neminovnog gubitka izbora SDP očekuju previranja, sukobi i podjele koje se već mogu iščitati iz odnosa Komadina-Milanović. U takvim okolnostima SDP-u će trebati dulje razdoblje da se stabilizira i posloži vlastite redove. Podijeljena i sukobljena stranka, kakav će SDP uskoro biti, nikako neće moći dati snažnog kandidata ljevice za predsjedničke izbore. Nasuprot SDP-a, ORaH i Holy već su u javnosti percipirani kao stranka i političarka izrazito lijevih svjetonazora. Taj utisak među biračima ljevice dodatno je učvršćen snažnom podrškom Ivi Josipoviću na predstojećim izborima. Nadalje, ne treba zanemariti ni utjecaj i podršku Ive Josipovića koju bi mogao pružiti Holy u kampanji ukoliko bude u mogućnosti.

Josipović je tako kadrovski posložio Pantovčak ne za narednim mandat, nego za minimalno naredna dva mandata.

Birajući Ivu Josipovića na narednim predsjedničkim izborima, uvelike će te izabrati i Mirelu Holy kao njegovu nasljednicu. Pa ukoliko želite takvu Hrvatsku, sa vrijednostima koje propagiraju navedeni političari, izvolite. U tome i jeste bit demokracije, sve ovisi i glasačima, pogodak i pogreška.

 

Željko Primorac