U župi Svetog Jurja mučenika u Kaštel Sućurcu, svečano je u utorak 23. travnja proslavljen blagdan sv. Jurja, nebeskog zaštitnika župe. Pored starohrvatske crkvice Sv. Jurja na brežuljku Putalj, na obroncima Kozjaka, koju je 839. godine dao sagraditi knez Mislav, ujutro je održana Sv. Misa s blagoslovom polja, dok je u 19 sati Sv. Misa održana i u župnoj crkvi Sv.Jurja m.


Unatoč lošem vremenu, pozivu sućuračkog župnika, dr. don Emanuel Petrova, odazvalo se mnoštvo vjernika, koji su se već za ranog jutra zaputili hodočastiti u kolijevku svoje vjere – na Putalj, obnoviti u ovim kriznim vremenima pradjedovski zavjet vjernosti Bogu.

Govoreći o liku sv. Jurja, koji simbolizira pobjedu dobra nad zlim, hrabrosti nad strahom i svjetla nad tamom, a kojega slavimo kao univerzalnog sveca cijele crkve, don Emanuel je život Svetog Jurja povezao sa životom svakoga čovjeka, ispričavši anegdotu o siromašnom seljaku koji je svakog dana molio Svetog Jurja da mu pomogne.

-Mi ljudi se često u životu pitamo, analizirajući naš život, je li ono što nam se događa sreća ili nesreća, pa se Svetome Jurju usrdno obraćamo da nam da snage i milosti kako bismo pobijedili sve naše nevolje. Ali valjalo bi dobro na današnji dan promisliti: Tko zna jesu li to nevolje ili nisu, je li to sreća ili nije, jer  to je sve život, a život je nepredvidiv. – riječi su s kojima je don Emanuel zaključio propovijed.

Na koncu euharistijskog slavlja održan je blagoslov polja, maslinika, vinograda i vrtova, nakon čega su se vjernici, unatoč kiši, nastavili družiti na Vazdanu, na proslavi u okolici crkvice Sv. Jurja na Putalju, uz “iće, piće i pismu”.

 

D.R.