Posmrtni ostaci trojice Blaćana koji su na blagdan sv. Roka, 16. kolovoza 1943. godine bačeni u jamu Paklenica kod Blata na Korčuli kao zrtve komunističkog totalitarnog sustava, napokon su dostojanstveno pokopani u obiteljske grobnice na groblju sv. Kriza u Blatu u četvrtak 16. kolovoza. Sprovodnu misu i obrede za Petra Sardelića Fire, Mirka Sardelića Fire i Dušana Šeparovića Burčina predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić u koncelebraciji s korčulanskim svećenicima i u nazočnosti rodbine, prijatelja i poštovatelja zrtve pokojnika. Prije mise u kapelici je o zivotima trojice Blaćana govorio njihov sumještanin Franko Burmas.


Biskup Uzinić je u propovijedi rekao kako nas ovo sprovodno slavlje vraća 69 godina unatrag "na blagdan sv. Roka i dan kad su oni, kao i mnogi drugi nakon njih u komunističkim čistkama koje su uslijedile, odvedeni i bez suđenja zločinački pogubljeni na jami Paklenica." Kao razloge zbog kojih se to čini makar i sa 69 godina zakašnjenja naveo je same zrtve, obitelji zrtava, zločince i same sebe. zrtvama se na taj način iskazuje duzna počast, javno se izgovaraju njihova imena i prezimena da ne bi više bile tek broj ovijen velom tajne i omogućuje im se kršćanski sprovod, a njihova tijela, prema starom kršćanskom običaju, polazu u blagoslovljenu zemlju. "Uz molitve za duše i pokoj u Gospodinu to je sve što za njih mozemo učiniti", rekao je biskup i dodao: "Neka nam to što smo uspjeli u njihovu slučaju, a oni su samo kap u moru, bude poticaj da ne odustanemo u namjeri da svaka zrtva dobije ime, bez obzira je li riječ o rasnim ili klasnim ili nacionalnim neprijateljima, jer zrtvama to ni najmanje nije vazno i, ako već nije moguća ekshumacija i sprovod poput ovoga, onda barem pristojno obiljezeno grobište kao znak i spomen. Samo tako ćemo prestati stvarati mitove i zivjeti u mitovima koji su uvijek iznova potencijalna opasnost da se povijest ponovi u onom svom najlošijem obliku."

Govoreći o obitelji zrtava, biskup je rekao da njima ne treba izrazavati sućut jer su one davno oplakale i prezalile svoju pogubljenu braću, ali treba "njima, a preko njih i svim drugim zajednicama kojima te obitelji čine dio kao osnovne jedinice društvene zajednice, pokušati otkriti što se i zašto dogodilo." "Ovo bi trebao biti pristup i u odnosu na sve druge zrtve da bismo se konačno mogli prestati dijeliti na ustaše i partizane, okrenuti stranicu povijesti i, poučeni tom poviješću, krenuti prema boljoj i zajedničkoj budućnosti bez koje za nas nema i ne moze biti napretka i budućnosti na ovim prostorima", poručio je dubrovački biskup.

S obzirom na zločince, biskup je istaknuo kako se ovo čini i zbog njih "ali ne da bismo ih osudili – danas je u velikoj većini slučajeva nemoguće, pa i beskorisno učiniti – nego zato da bismo ih potaknuli da prije svega zbog sebe samih i svog vječnog spasenja pogledaju istini u oči i krenu putem obraćenja." "U ovu misao koja ovim sprovodnim obredom zeli potaknuti zločince na obraćenje, lijepo se uklapa slika iz prvog današnjeg čitanja koja nas je podsjetila na to da zivimo u rodu odmetničkom koji 'ima oči, a ne vidi, uši ima, a ne čuje, jer su rod odmetnički'. Vidljivo je to i kroz sustavnu zelju da se umanje, ali i zataškaju zrtve i zločini koji su se dogodili, a čemu je najbolji pokazatelj to da su u suvremenom hrvatskom društvu vrlo rijetki slučajevi poput ovoga da je moguće ekshumirati i identificirati zrtve i dostojanstveno ih pokopati. I dalje u ovom društvu po pitanju zrtava, osobito kad je riječ o zrtvama komunističkog razdoblja, vlada zavjera šutnje. Zato su vazni ovi trenuci koji su, kao i Ezekielovo iznošenje izbjegličkog zavezljaja, kopanje zida i odlazenje u izbjeglištvo, znak onima koji su počinili ono što su počinili, 'ne bi li uvidjeli da su rod odmetnički' i krenuli putem obraćenja, a ne putem izbjeglištva od Boga i njegova spasenja, kamo ih vodi njihova šutnja i nesposobnost suočavanja s onim što su počinili, a tim i izmirenja s Bogom i bliznjima", rekao je biskup Uzinić.

Kao posljednji razlog zbog kojeg se čine ovakvi sprovodi biskup je naveo i same okupljene vjernike koji su tako u mogućnosti konačno oprostiti bez čega nema ispravnog odnosa ni prema pokojnima, a ni prema zivima. "Ovo moći oprostiti bi, u ozračju današnjeg evanđelja koje nas je zajedno s Petrom pozvalo ne da oprostimo sedam puta nego do sedamdeset puta sedam, trebalo značiti da moramo konačno prestati s istrazivanje tko je koga više povrijedio i tko kome treba više oprostiti i da se, zagledani u Boga koji u svom opraštanju nema mjere, odvazimo oprostiti, ali i traziti oproštenje. U konačnici, nemojmo to zaboraviti, neće biti vazno tko je kome više duzan, nego tko je bio spreman oprostiti." Biskup je skrenuo pozornost i na odnos između opraštanja koje dajemo i koje ćemo primiti potkrepljujući to molitvom Očenaša. Taj međuodnos između onoga dati oprost da bismo ga bili dostojni primiti, zeli nam svaki put ponovno posvijestiti molitva Očenaša kojoj nas je Isus poučio, koju uvijek ponovo molimo jer je model svakoj molitvi, a u kojoj molimo da nam bude oprošteno onako kako mi opraštamo. Zato: "Ne kazem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam."

"Kao vjernici sve ove razloge, a s tim razlozima ove nevine i mučki ubijene zrtve, njihove obitelji, počinitelje, a i nas same, zelimo staviti u Bozje ruke. Vjerujemo u Isusa Krista i njegovu pobjedu na krizu! Vjerujemo u njegovo uskrsnuće! S tom vjerom u sebi molimo oprost i trazimo oproštenje, pozivamo na obraćenje i sami se zelimo obratiti, suočavajući se kroz oprost i obraćenje s istinom o sebi i drugima, o onom što smo činili i što su nam učinili", zaključio je biskup Uzinić, moleći za vječni pokoj zrtava.

Zemni ostaci trojice Blaćana, braće Petra i Mirka Sardelića Fire i Dušana Šeparovića Burćina, ekshumirani su tek krajem 2011. godine, nakon opetovanih zahtjeva obitelji, kako bi im mogli pruziti dostojanstven ispraćaj i čovjeka dostojno posljednje počivalište na zemlji.

Obitelji zrtava zahvalne su Planinarsko-speleološkom društvu „Spivnik“ i  Vladi Šeparović Markota što su istrazivali 40 metara duboku Jamu Paklenica, don Jozi Barešiću što je prvi molio i blagoslovio Kriz nad Jamom Paklenica, Tomislavu Karamarku, bivšem ministru unutrašnjih poslova RH što je odredio da specijana postrojba PU dubrovačko-neretvanske ekshumira zemne ostatke, sudskim vještacima dr Igoru Boriću i prof. dr. sc. Davorki Sutlović, koji su izvršili identifikaciju pokojnika i mnogim drugima dragim osobama koje su, kako ističu članovi obitelji, svih ovih godina pomagali da dođe do dostojanstvenog ukopa zemnih ostataka pokojnika, kaze se u zajedničkom priopćenju obitelji Slavenke  Byok, Mare Burmas, Mirke  etinić i dr. Zvonimira Šeparovića. (Ika /HRsvijet)