Povorka s nekoliko stotina osoba, pompozno nazvana "Split Pride", praćena snažnim policijskim snagama, krenula je oko 15.00 iz splitskog Đardina. prošla je Ulicom kralja Tomislava, Marmontovom ulicom i završila na sredini potpuno prazne Rive, točno ispred konzulata Velike Britanije.


Predsjednica udruge Kontra, Sanja Juras, pozdravila je okupljene, ističući kako se nada da će Split uskoro dobiti i svoju prvu udrugu koja će se boriti za prava LGTB osoba.

- U Splitu su se prvo feministkinje počele boriti za prava LGTB osoba i nećemo prestati s Prideovima sve dok ne ostavirmo svoja prava. Ova vlada, kao i prošla, ignorira postojanje LGTB obitelji u Hrvatskoj i zbog toga apeliramo na vladu za promjenu obiteljskog zakona treba donijeti odmah - kazala je Sanja Juras, pozivajući otvoreno na kršenje Opće deklaracija o pravima čovjeka koju su Ujedinjeni narodi proglasili 10. prosinca 1948.

>>HBK: Vlada protuustavno krši Obiteljski zakon

>>To su te promjene: Zoran Milanović želi ozakoniti istospolne zajednice

Riva je danas bila "Balkan u malom". Da tako bude potrudili su se govornici iz Beograda, Ljubljane i Podgorice.

Poruke "antifašista" iz "regiona"

Zatko Cimbaljević iz Podgorice, najavljujući kako dolazi iz antifašističke Crne Gore, istaknuo je kako će se uskoro organizirati prvi "Gay Pride" u Crnoj Gori. Lazar Pavlović iz Beograda i Nina Hudej iz Ljubljane nisu krili  oduševljenje načinom na koji je prošao ovogodišnji "Pride". I jedno i drugo pozvali su na, kako su kazali, "obračun s ostacima konzervativnog srednjovjekovnog društva".

>>Bauk pederluka neće rascjepiti Split

Marie Cornelissen iz Europskoj parlamenta naglasila je kako je policija ove godine obavila odličan posao te da su pokazali kako su sposobni osigurati javno okupljanje.

"Lani vas je bilo 150, a sada ste svi vi tu. To je prekrasno. Prošle godine nije bio nijedan političar, a ove godine je četvrtina Vlade. Lani su nas napadali ekstremisti, neke su i ozlijedili, a sada ih nigdje ne vidimo. Oni su na odlasku i uskoro će postat stvar prošlosti", rekla je Cornelissen.


Na glavnim djelovima rute bile su postavljene  metalne ograde. Na vrhu Marmontove ulice je vodeni top. Ograde su postavljene metar i pol od morske linije na Rivi, tako da promatrači kolone nisu mogli prići blizu. Kafići na rivi su radili ali osobite gužve nije bilo. Očito su Splićani uvažili preporuku da danas zaobilaze Rivu i ne nasjedaju na provokacije. Inače, "Pride" je  osigurava 900 policajaca, a pomoć im je iz zraka pružao helikopter.

>>U Splitu izvanredno stanje: 900 policajaca i helikopter osiguravaju povorku - policija pretresa stanove

Potporu zahtjevima "Pridea" došli su dati  i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, branitelja Predrag-Fred Matić, graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak te uprave Arsen Bauk. Potporu "Prideu"  svojim su dolaskom iskazali i Predrag Matvejević, Boris Dežulović, Ante Tomić, Predrag Lucić, Viktor Ivančić, Drago Pilsel, Mladen Badovinac iz TBF-a te glumica Zoja Odak.

 

R.H.