"Hebranga su udavili agenti Udbe", otkriva istinu skrivanu dulje od 60 godina agent Udbe Ilija Stanić u novoj epizodi dokumentarno-igranog serijala "Jugoslavenske tajne službe" koja se ovog ponedjeljka bavi kontroverzama oko smrti negdašnjeg Titovog najbližeg suradnika Andrije Hebranga, čiji sadržaj prenosi, dodatno obogaćuje i analizira današnji Večernjakov Obzor.

Službena verzija Hebrangove smrti prema kojoj se on objesio o radijator u ćeliji u Glavinjači s godinama je posve izgubila na uvjerljivosti: u tom beogradskom zatvoru uopće nije bilo radijatora.

"Nisu mu mogli ništa dokazati. I dogovore se da ga zadave. To je živa istina. Oni su njega zadavili. Ušli su u prostoriju, udavili ga u noći, u pola noći. To mi je Ćećo rekao, s kojima sam bio jako, jako dobar.

Kaže: Nije zakopan, izgorio je. I ja mislim da su ga negdje spržili", govori Stanić o tome što mu je otkrio ondašnji šef savezne Udbe Svetislav Stafanović Ćećo, Rankovićeva desna ruka.

Ilija Stanić je agent UDB-e za koga se vjeruje da je bio jedan od organizatora i neposredni izvršitelj atentata na Vjekoslava Maksa Luburića. (M.B.)