Kandidat za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko priopćio je danas, povodom odluke predsjedništva Hrvatskog sabora da neće više biti pokrovitelj svečanosti na Bleiburgu, da je "nepojmljivo da se u današnjoj Hrvatskoj koja je pred ulaskom u Europsku Uniju u kojoj je, uz čuvenu Deklaraciju o zločinima komunizma iz veljače 2010. doneseno više deklaracija o osudi komunističkih režima, može iznova aktualizirati otvorena komunistička isključivost i reideologizacija društva".

Riječ je o otvorenom popuštanju pred praksom jednoumlja za koju je izgledalo da je odložena u ladice povijesti, smatra Karamarko i dodaje da je to "vraćanje u vrijeme prije Domovinskog rata u kojem smo platili visoku cijenu za stvaranje slobodne i demokratske države, obranu od agresije poticane istom totalitarnom politikom i ideologijom".

Ovo je pokazatelj dezorijentacije vladajuće elite i njezine izgubljenosti u vremenu u kojem bi trebala zaživjeti istinska demokracija poput one koja vlada u zajednici slobodnih demokratskih država EU u koju uskoro ulazi i Republika Hrvatska, naglašava se.

Sama odluka Predsjedništva Hrvatskog sabora, bez provedene rasprave svih zastupnika, o dokidanju pokroviteljstva nad obilježavanjem spomena bleiburških žrtava, ne služi na čast vladajućem SDP i njegovoj koaliciji, ističe Karamarko.

Naglašava kako danas, dvadeset godina od utemeljenja i međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, ovakve inicijative predstavljaju ponižavanje i cinično iživljavanje nad narodom kojemu se ne dopušta štovanje jednog od najosjetljivijih simbola stradanja u hrvatskoj povijesti.

Bleiburg kao simbol križnog puta, kao simbol svih mjesta ubijanja zarobljenih vojnika i nedužnih civila, staraca, žena, djece – stvorio je i održavao sam hrvatski narod. To mjesto i znak sjećanja nisu mu darovale nikada nikakve vlade i parlamenti, i neće mu ga oduzeti uskraćivanjem pokroviteljstva i u budućnosti evidentno financijske potpore, smatra Karamarko.

Nepojmljivo je, ističe, da se ovako nekritički od strane ideološki ostrašćenih pojedinaca prebrojava koliko je i gdje ubijeno hrvatskih vojnika i civila u vrijeme povlačenja i predaje i tako hladno i sramotno utvrđuje da "na Bleiburgu nije bilo puno žrtava".

Ne tvrdimo da je na samom Bleiburgu ubijeno najviše ljudi, ali Bleiburg je mjesto na kome je završeno povlačenje. Ujedno to je mjesto i ishodište svih zločina, prva postaja svih križnih puteva i stradanja koja se nisu smjela dogoditi prema važećim međunarodnim ratnim konvencijama. I kao takav, stvoren na temeljima boli i ljubavi onih koji su tamo izgubili svoje najdraže, čuvan je i sačuvan u memoriji naroda kao simbol, stoji u priopćenju jednog od kandidata za predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. (Hina)


{linkr:related;keywords:tomislav+karamarko;limit:7;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}