U Srbiji i Republici Srpskoj svako malo najavljuju snimanje igranog filma o ustaškom logoru Jasenovac.

Ovih dana većina tamošnjih medija piše da je sve dogovoreno s kontraverznim redateljem i scenaristom Emirom Kusturicom i da je za film već osigurano najmanje 20 milijuna eura.

Podršku ovom projektu dali su svi, od državnih do gospodarskih i kulturnih institucija.

To će sigurno biti jedan od najgledanijih filmova na ovim prostorima, ali već sada sa sigurnošću možemo reći i – smrad od filma!

Naime, kad Srbi govore i pišu o ovom logoru oni i dalje tvrde da je tamo pobijeno oko 700 tisuća nevinih ljudi, među kojima najviše Srba, odnosno žena, djece i staraca.

Važnu ulogu u svemu tome ima i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji uz ostalo traži da zbog tog logora ne odgovaraju samo pojedinci, već i današnja Republika Hrvatska!?

Kad to govori, stječe se dojam da je „kravlje ludilo“ ponovno našlo svoju žrtvu.

-„ Jasenovac je bio logor za koji nitko nije odgovarao, nitko nije odgovarao za smrt 700.000 ljudi. Nitko nije odgovarao za zločine u Jasenovcu, osim što je bila neka karikatura s Andrijom Artukovićem. Jasenovac je najveći zločin koji se dogodio na ovim prostorima, to je logor ili stratište na svijetu na kojem su bila zatočena djeca, to je logor u kojem je zatvoreno i ubijeno preko 23.000 djece, sahranjeni su tamo, po Gradini, a mnogi bačeni u Savu. Onima koji su to počinili zaista ne treba oprostiti“ – rekao je Dodik.

Takvih i sličnih priča bez konkretnih dokaza (sic!) uistinu smo se načitali i naslušali. U Hrvatskoj ih svaki čas uz ostale javno iznosi i Milorad Pupovac, za kojeg se slobodno može reći da lijepo i dobro živi na račun „ustaša i partizana“.

Nu, Srbi uz taj, najavljuju snimanje još jednog igranog filma na istu temu.

Nitko, kao u gostionici, ne pita za cijenu, najvažnije je Srbe prikazati kao žrtve, a Hrvate kao monstruozne ubojice, „genocidne tipove“, što su po njima, da ti pamet stane, „dokazali da su takvi bili i u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu“!

Pa, zbog čega je, poglavito kod Srba „Jasenovac „toliko na cijeni“?

Razlog je jednostavan i treba ga neprestano ponavljati: okrećući se ustaškom logoru Jasenovac iz Drugog svjetskog rata, Srbi jednostavno žele skrenuti pažnju, ili bolje rečeno “zamijeniti teze“, jer što se više i glasnije govori o Jasenovcu manje se priča i piše o njihovim zvjerstvima, osobito nakon 1945., ili u Domovinskome ratu.

Okrutna zvjerstva Srba, pored Hrvata, pamte i oni u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, ali i na Kosovu.

Nitko ne kaže da zvjerstva nije bilo u Jasenovcu, ali zbog čega ih preuveličavati, zbog čega se o tome, ako već treba, a treba, ne iznose barem približno točni podaci?

S druge pak strane, neprestano ističu da su oni za pomirbu, suradnju i tome slično.

Izmišljaju čak i nepostojeće mega projekte samo da pridobe međunarodnu pažnju.

A ovakve stvari kod nas prolaze kao voda ispod mosta. Nitko se ne uzbuđuje, svi se prave kao da se to njih ne tiče. Međutim, kad će ovakvi propagandni filmovi biti snimljeni i prikazani onda će pojedinci, ali i skupine, bacati što god se da na ovakve projekte, ali tada će već biti kasno.

Tko primjerice hrvatskim redateljima ili pak Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) brani ili je branio da već nisu snimili nekoliko igranih filmova, ne samo na temu Jasenovca, već i Vukovara, Škabrnje, Pakraca, Dubrovnika, Knina, ili pak Bleiburga, Macelja, Križnih putova, Golog otoka, KOS-a, Udbe, partizanskih logora,Jazovke, Stepinca ili pak komunističkog zločinca Tita...?

Većini hrvatskih redatelja (svaka čast iznimkama) ne pada ni na pamet da snime nešto takvoga, već radije (i za veća financijska sredstva) okreću se jadnim i žalosnim komedijama, koje uglavnom imaju malu ili osrednju gledanost, a u inozemstvu – nikakvu.

U Hrvatskoj, zadnjih godina, razne filmove pogleda oko 4,5 milijuna gledatelja, a hrvatske filmske „žalopojke“ (svaka čast iznimkama) jedva 150.000 ljudi!

To govori sve, ili bolje rečeno u kojem grmu leži zec!

 

Mladen Pavković