Glas HRsvijeta

Mladen Pavković: Braniteljske udruge nisu SUBNOR!

Kad god neka Udruga iz hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata podigne svoj glas, odmah se javljaju ovakvi i onakvi jugonostalgičari i bivši udbaši (ili njihova djeca) i počnu se derati i ukazivati (lagati) da su to iste udruge kao što je bila i ona u komunističkom režimu zvana – SUBNOR. S obzirom da ti i takvi drže u svojim rukama i većinu medija (u kojima im ne možeš odgovoriti, što je po njima „demokracija“) laž do laži često se pretvara u istinu.

Mladen Pavković: Ne tjerajte Vukovarce da zaboravljaju prošlost?

Zbog čega se i zašto ne procesuiraju ratni zločinci iz hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata? Pitaju se i pitat će se brojni Vukovarci, ali i mnogi drugi koji će prema svemu sudeći biti nazočni na protestu koji je zakazan za 13. listopada 2018. u ovome gradu. Nu, nije istina da se ne istražuju i ne osuđuju ratni zločinci, ali – nedovoljno. Za minus – 2! (Da se malo našalimo!). Stoga je krajnje vrijeme da se i na ovo pitanje daju (svi) mogući odgovori, tim prije što još ima živih svjedoka.

Mladen Pavković: Prešućuju se srpski zločini, ali i logori

Samo što su u Vukovaru nešto glasnije progovorili na temu – kad će odgovarati srpski i ini agresori (zločinci) na Republiku Hrvatsku, među visokim hrvatskim političkim dužnosnicima podigla se prava bura. Ne, neće njima nitko postavljati takva pitanja, jer odgovarajuće službe rade svoj posao, a još manje će im netko (hrvatski branitelji) „dirigirati“ s kojim će političkim strukturama (ala Pupovac i sl.) dijeliti vlast – čuli smo.

Mladen Pavković: Guardian uvrstio Olivera Frljića među pet najvažnijih redatelja u Europi?

Sramotna vijest stigla je iz Londona. Tamošnji Guardian uvrstio je sramotnog Olivera Frljića među pet najvažnijih redatelja u Europi. Listu je sačinio kazališni kritičar Met Truman, koji je istaknuo da je „najkontraverzniji kazališni redatelj na starom kontinentu i jedan od, kako on kaže, najpotrebnijih“! Također navodi da je njegov rad politička satira nekadašnje Jugoslavije, ratnog profiterstva, porasta popularnosti ultra desnih snaga i nacionalizma, kao i slabosti tek stasale demokracije.

Mladen Pavković: Srbi znaju gdje su „nestale“ masovne grobnice

O sudbini nestalih osoba, poglavito iz hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata godinama se šuti. Na taj veliki problem većina hrvatskih medija skrenula je pozornost tek na Međunarodni dan nestalih osoba (30. kolovoza). Tada je istaknuto da 1940 obitelji već više od dva desetljeća tragaju za sinovima, muževima, braćom i sestrama koji su nestali u vihoru proteklog rata. Srbi, koji su među ostalima bili agresori na Republiku Hrvatsku, i koji sigurno znaju ključ rješenja ove krize, šute, ne žele otkriti podatke, iako se od njih često može čuti kako su spremni pomoći.