Glas HRsvijeta

Gospodine Plenkoviću, zašto svoj otok nemaju i hrvatski branitelji?

Hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata na cijeloj Jadranskoj obali nemaju svoje mjesto, a još manje „svoj“ otok. Međutim, obitelj Rade Šerbedžije već 21 godinu uživa na otoku Mali Brijuni, biseru Jadranskog mora. Taj otok, inače drugi po veličini brijunskog arhipelaga, čija površina iznosi 108,85 ha, a dužina obalne linije 8,25 km, izgleda da je „doživotno“ poklonjen obitelji Šerbedžija, odmah po njihovu povratku u Hrvatsku (nakon završetka Domovinskog rata), iako ta obitelj nema gotovo nikakve zasluge za stvaranje slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

Ne bi platili ni kune, a da nisu bili agresori

Poslije gotovo 30 godina od ubojstva, članovi tri obitelji ubijenih na Ovčari i u vukovarskom prigradskom naselju Sotin dobili su od Ministarstva obrane Republike Srbije naknade nematerijalne štete. Ta naknada za iznimno mali broj ubijenih Hrvata u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu iznimno je mala, gotovo nikakva, a u prosjeku po članovima obitelji iznosi po 50.000 kuna. Istina, još mnoge tužbe Hrvata koji su 1991. i 1992. bili zatočeni u srpskim i inim logorima čekaju pravomoćne presude, a kako vrijeme odmiče najvjerojatnije ih nikada ne će ni dočekati.

Je li međimurski župan jedini „primio“ sitniš?

Počelo je. Nakon što su uhitili župana Međimurske županije pod optužbom da je navodno primio mito od 10.000 kuna i da je preko veze zaposlio dvije osobe, ne preostaje nam ništa drugo nego čestitati na ovakvoj (brzoj) akciji, koju su popratili i brojni mediji, kao da se radi o Al Caponeu.

Još jedna srpska provokacija!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar vanjskih poslova Republike Srbije Nikola Selaković pozvali su svoje sunarodnjake tj. Srbe da 15. rujna na „Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave….“ istaknu na svojim kućama, zgradama i drugdje, dakle u kojoj se god državi nalazili (sic!), srpske zastave te da to fotografiraju i stave na društvene mreže i da se time ponose.

Može li dr. Goldstein uopće biti profesor na hrvatskom sveučilištu?

Adolfu Hitleru otac je bio Židov, a Ivi Goldsteinu majka je bila Hrvatica, barem je tako pisalo u tiskovinama. Obojicu je kroz život vodila mržnja. Hitler je mrzio Žide, a Goldstein mrzi Hrvate. Što bi mogao biti uzrok takvoj mržnji? Hitlerovu mržnju je izvrsno opisao Eric Fromm, a Goldsteinovom mržnjom nitko se još nije bavio, premda su dosta slične. Nikada ništa nisam pročitao o Goldsteinovoj majci, ali znam da se Židov postaje po majci. Međutim, danas pojedinci pokušavaju židstvo koristiti kao simbol moći i straha, a to čini i Ivo Goldstein.