Glas HRsvijeta

Mesić, za sada, nije „idiot“

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu (27.2.) objavljena je prvostupanjska presuda u sporu Hrvoje Hitrec- Stjepan Mesić. Najvažnije je od svega da je sud u ponovnom postupku nakon odluke Ustavnog suda ovog puta donio odluku da bivši predsjednik Republike RH Stjepan Mesić koji je (2013.) tužio hrvatskog književnika Hitreca što ga je u jednom komentaru uvrijedio napisavši da je idiot - to nije.

Mladen Pavković: SDP-ovci već sada „pune“ svoje fotelje

Kakve se promjene očekuju nakon parlamentarnih izbora? Ako je po šefu SDP-a Davoru Bernardiću onda će ponovno biti „ko i lani“. Naime, na skupu svojih istomišljenika u Koprivnici ovaj je čovjek mrtvo-hladan dao i prvo obećanje kad se „oni vrate na vlast“. Tada će, rekao je, bivšeg čelnika Grada Koprivnice i SDP-ovca kontraverznog Zvonimira Mršića opet vratiti u Podravku na mjestu predsjednika Uprave, jer da su ga „otamo otjerali“!

Zar Hrvati ne žive od srbijanske ljubavi?

Da bi se nešto mijenjalo, ne treba samo znanje nego treba i iskustvo. U Hrvatskoj je znanje i iskustvo komunističko i jednoumno, a najmanje demokratsko i slobodno. Tvorci hrvatskog Ustava su bili komunisti koji su, uzevši dijelove iz različitih demokratskih Ustava i dodavši ih jugoslavenskom Ustavu, stvorili ustavnu nakazu koja ne vrši svoju funkciju. Naime, Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda kojom upravljaju etničke manjine, a ne hrvatska većina. Hrvati kao i svi drugi narodi imaju svoje specifičnosti, a njih nema u hrvatskom Ustavu.

Odgovor Ivana Vukoje: Prestanite denuncirati – počnimo razgovarati

Na internet portalu HRsvijet.net objavljen je članak Bolje biti maestrov obožavatelj, nego sociologov mag. Članak je potpisao Vjekoslav Soldo. S obzirom da Google o Vjekoslavu Soldi ne nudi nikakve informacije te s obzirom na sadržaj i stil pisanja, vjerojatno je riječ o pseudonimu. Načelno smatram kako nema smisla javno polemizirati s avatarima i pseudonimima - dobronamjeran i častan čovjek u javnim polemikama trebao bi sudjelovati svojim imenom i prezimenom. Ipak, zbog odgovornosti prema sebi, javnim funkcijama koje obnašam i zajednici u kojoj živim i djelujem, odlučio sam reagirati i na ovaj tekst.

Mladen Pavković: Još se ne zna je li Mesić „idiot“

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu (25.2.) održana je sudska rasprava u svezi tužbe Stjepana Mesića protiv Hrvoja Hitreca, nakon što je Ustavi sud ukinuo ranije izrečene presude i oslobodio Hitreca kazne za kazneno djelo protiv časti i ugleda, je je ovaj poznati i cijenjeni hrvatski književnik bivšeg predsjednika RH javno nazvao – idiotom.

Gvozdansko (Libreto za istoimenu operu?)

Naselje Gvozdansko imalo je utvrdu koju su podigli hrvatski plemenitaši Zrinski. U njemu je Nikola III. Zrinski imao topionicu, ljevaonicu i kovanicu najljepših srebrnjaka (novac). Ova utvrda se u 16. stoljeću proslavila kao brana pred turske osvajače i njihove vlaške sluge s istoka.

Bolje biti maestrov obožavatelj, negó sociologov mag!

Posljednjih dana u Mostaru je bilo zanimljivoga sadržaja uz kavu, kažu ušao jedan u kafić i viče: „meni jedna produžena bez šećera jer imam slatkih tema. A glavna tema razgovora bila je jedna prekrasna djevojka, lijepa i u isto vrijeme dostojanstvena, kulturna, moralna, pametna, jasnih i preciznih stavova, potpuno svjesna svoga nacionalnoga i vjerskoga identiteta, ne dozvoljava da se taj identitet utopi u moru identitluka ovoga svijeta…