Od kada je došao na čelo Hrvatske seljačke stranke (HSS), Krešimir Beljak je stvarno umislio da je s nekoliko klimavaca i njezin vlasnik!

Osim što iz stranke, kao svoje „prčije“, izbacuje žive članove, tako radi i sa onima kojih više nema.

Naime, na treću obljetnicu smrti Josipa Friščića (15.8.1949.-23.1.2016.) sa svih popisa „izbacio“ je i dugogodišnjeg predsjednika stranka – Josipa Friščića, inače i dragovoljca hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, župana Koprivničko-križevačke županije i potpredsjednika Hrvatskog sabora!

Naravno, ovaj „specijalista“ za automobile, kako ga neki pogrdno nazivaju, ne spominje ni one predsjednike koji su bili prije njega, poput Branka Hrga ili Zlatka Tomčića, jer nastoji i želi da povijest počinje s njegovom malenkošću.

Još je jadnije i žalosnije kad piše „iz povijesti stranke“, kao na kalendaru za ovu godinu, što prvo navodi kad je umro dr. Juraj Krnjević (6.1.1988.), a zatim kad je rođen i umro Josip Pankretić, da bi ovaj čudan i smušeni „popis“ od dvadesetak činjenica zaključio s 1904. godinom – Danom hrvatske seljačke stranke (usvojen program HPSS-a).

Nu, možebitno da to nije pisao sam Beljak, već njegov „stručnjak“ za povijest notorni prof. dr. Hrvoje Petrić, inače potpredsjednik stranke!

Zanimljivo je da je u ovoj organizaciji, otkada je na njezinu čelu, umišljeni Beljak, najmanje pravih, istinskih seljaka i poljoprivrednika i da ta stranka brine o selu, poljoprivredi i seljaštvu isto toliko koliko i sam Beljak o vremenskoj prognozi.

Nitko ili malo tko je uspio u kratkom vremenskom razdoblju toliko uništiti jednu stranku, političku stranku kao ovaj populista, kojem bi ipak možebitno bilo najbolje da se vrati starom zanatu.

Vjerujemo da će vrlo brzo doći trenutak, kad će umjesto drugih, Uskoku morati prijaviti i sam sebe.

Friščić je primjerice najzaslužniji za izgradnju brze ceste od Zagreba do Križevaca, iznimno velikog i značajnog broja potpore (financijske i ine) poljoprivrednicima, ali i za podizanje spomenika gotovo u središtu Zagreba – dr. Stjepanu Radiću, itd. i tome slično.

A, Beljak, Beljak će, bojimo se, ostati upisan u ovoj stranci „zlatnim slovima“, kao čovjek koji u nju zabio posljednji čavao!

 

Mladen Pavković