Nakon što je navodno portal Index u vlasništvu Matije Babića, kontraverznog i svojedobno pravomoćno osuđenog za veliki gospodarski kriminal (niti je bio u zatvoru niti je navodno vratio opljačkano!) prvi objavio „mail-ove“ iz mobitela sada već bivše potpredsjednice hrvatske Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić i time iznudio još jednu ostavku člana Plenkoviće Vlade, ne možemo a da se ne pitamo: na koji je način ovaj portal došao do ovih informacija?

Naime, je li to znači da nam više „ne treba“ policija ni Državno odvjetništvo, jer sve što je od važnosti za državu, pa i građane, oni, poput ovakvih stvari, prvo to mogu pročitati ili dobiti od Babića i njegovih „istraživačkih“ novinara?

S obzirom da je Martina Dalić izjavila da su među tim brojnim javno objavljenim mailovima i veliki broj onih privatnih, postavlja se pitanje – je li to znači da već sutra netko može vrlo lako doći u posjed i svih mailova s bilo kojeg privatnog mobitela ili nekog drugog uređaja i to objaviti ili dati nekome na uvid, bez ikakvih posljedica?

Ako je to tako, kakva je to država da više ne možeš poslati e-mail a da ti ga Babić i drugovi ne pročitaju i ako im je važno bez problema proslijede kome i kada hoće?

Indexu treba čestitati na otkrivanju ove afere, a usput se treba ozbiljno zapitati: je li se u ovoj državi ponovno kao na „Divljem zapadu“ prisluškuje, i čitaju mailovi, javno i tajno prate „zanimljive“ ličnosti, pa i tzv. „obični“ građani, kao što je to bilo u vrijeme propale Jugoslavije?

Nego, hoće li netko otkriti i objaviti što piše u mailovima Matije Babića, poglavito s kime se on dopisivao da ne ide recimo u zatvor ili da mu se oproste dugovi?

 

Mladen Pavković