Sjećate li se afere s onečišćenom vodom u Slavonskom Brodu, kada je uoči Uskrsa devedeset tisuća stanovnika toga grada i okolnih općina više od dva tjedna stajalo pred cisternama, kao prosjaci, ne bili dobili koju kantu vode za piće? Takve slike bile su rijetkost i u vrijeme Domovinskoga rata. Građani su se pitali – tko je kriv i kada će netko odgovarati? Na teren su izašle i policijske ekipe, ali kako vrijeme prolazi opet se dogodilo ono što se u Hrvatskoj često događa kad su „krupne ribe“ u pitanju – „pojeo vuk magare!“.

Za taj, kako su ga neki nazivali, teroristički čin nitko nije odgovarao, kao da se ništa nije dogodilo. Sve se vratilo u „normalu“, nema više tv emisija ni napisa u medijima o tome problemu, koji bi već sutra možebitno mogao zadesiti i neku drugu sredinu.

Crne kronike i dalje su pune sitnih lopova i kriminalaca. Nu, dok su u pitanju ovakve i slične stvari odgovor je uvijek isti – „istraga je u tijeku“!

Koliko se samo bure diglo oko kukastog križa koji je (2015.) osvanuo na travnjaku splitskog Poljuda, u vrijeme odigravanja nogometne utakmice između Hrvatske i Italije?

Istraga je trajala mjesecima i na kraju – nikome ništa.

Svi veći hrvatski tajkuni, lopovi i ratni profiteri, za razliku od hrvatskih branitelja, mogu i dalje mirno spavati – „istrage su u tijeku!“

Slično je i sa nekim hrvatskim političarima. Umjesto u zatvoru, oni su gradonačelnici, župani, saborski zastupnici, savjetnici, pa i ministri.(Svaka čast iznimkama).

Kakva je to država, kakvo je to pravosuđe, gdje se ne može (čita: neće!) otkriti ni tko je kriv što je netko zatrovao vodu u gradu od devedeset tisuća stanovnika?

Nama je najvažnije tko na Thompsonovim koncertima nosi „crnu majicu“, odnosno tko viče „Za dom spremni“, ili tko blati Pupovca i njegovu braću, koji su navodno bili na strani četnika, nego sve drugo.

Ne, ne može to tako.

I dalje čekamo odgovor: tko je otrovao pitku vodu u Slavonskom Brodu i kada će taj i takav završiti u Remetincu?

Ako nešto slično napravite svom susjedu istraga će biti okončana za pet minuta, a ako otrujete cijeli grad ni za „pet desetljeća“!

Ne, za to se nismo borili!

 

Mladen Pavković