Ljudi moji, zar Hrvatskoj nije dovoljna policija (Ministarstvo unutarnjih poslova), tajne i druge slične službe? Kome i zašto je potrebna još jedna grana policije? Naime, mediji izvještavaju da je pokrenut prijedlog zakona koji će dati veće ovlasti komunalnim redarima, koji će ubuduće moći i legitimirati građane.

Međutim, gradonačelnici traže da oni prerastu i u gradsku policiju, što znači da će dobiti široke ovlasti! Imali bi i posebne odore i službene iskaznice, pravo stupiti na okućnicu i ući u dvorište zgrade ili druge građevine, zatim na šumska, poljoprivredna i druga zemljišta bez obzira na njihovu namjenu te ih pregledati. Ti će (komunalni) policajci moći uzimati i izjave od odgovornih osoba radi pribavljanja dokaza o činjenicama koje se ne mogu izravno utvrditi. U cilju dokaza fotografirat će, snimati videokamerama…Vjerojatno će i „prisluškivati“. Naplaćivat će kazne na licu mjesta, podnositi optužene prijedloge, odnosno kaznene prijave.

Ako to prođe u Hrvatskom saboru, jao si ga nama.

Međutim, neće to biti ni tako loše, ako će u komunalnu policiju zaposliti hrvatske branitelje ili njihovu djecu. Oni bi trebali imati prednost, a ne da se to pretvori u nekakvu organizaciju „uhljeba“, koja će prije svih goniti – hrvatske branitelje!

Osim toga, gradonačelnici i župani (ali i drugi) svojedobno su uveli i nova radna mjesta – zaštitare na ulazima u njihove odaje. Uveli su svoju i takvu zaštitu onog trenutka kad su im počeli „dosađivati“ baš hrvatski branitelji, tražeći svoja prava. E, da se to ne bi dogodilo, i da bi imali svoj „mir“ na ulazu su postavili vjerne zaštitare koji vam obično već s vrata poručuju da dotičnoga nema- „doma!

Dakle, tražimo, ako ovaj prijedlog prođe, da svaki grad, kao komunalne policajce, (barem većinu) zaposli hrvatske branitelje, jer je to radno mjesto kao stvoreno za njih!

 

Mladen Pavković