E, moji branitelji. Gdje ste bili dok su drugi na početku stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države zarađivali prve milijune eura? Evo, jedan dnevni list  (Jutarnji list, 19. veljače) među ostalim veliča Željka Keruma, koji će se ponovno kandidirati za gradonačelnika Grada Splita.

 To je isti onaj koji je jednom izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru, a gotovo nikada nije došao ni na jednu sjednicu. Sada Kerum izjavljuje: „Dušobrižnicima koji pišu da sam propao reći ću da imam 50 milijuna kuna godišnje samo od najma. To zaradim na godinu a da baš ništa ne moram raditi!“.

Oni koji su mjesece i godine proveli na prvim crtama obrane, u nadi da će i njima sutra biti bolje, kažu ipak nešto drugačije, ali sa tim svojim izjavama ne mogu ni  u jedne novine. Naime, od njih se u kuloarima može čuti: „Otkako sam se vratio iz hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata ne mogu dobiti nikakvo zaposlenje, baš kao ni moji najbliži, skupljam plastične boce i preživljavam od prvog do prvog!“

Oko tri tisuće hrvatskih branitelja ovakvo stanje u Republici Hrvatskoj dosad na žalost nije moglo izdržati. Ubili su se! Na najstrašnije načine. Nisu, među ostalim,  mogli gledati kako su se neki obogatili dok su oni krvarili i ginuli.

Gdje je i kada Kerum zaradio prvi milijun eura? I to sve po zakonu!? Jedan drugi hrvatski tajkun Emil Tedeschi, koji danas želi kupiti ni manje ni više nego Podravku javno je nema tome dugo otkrio i tu tajnu. Prvi milijun eura, rekao je, zaradio je 1991. prodajući – žvakače! Svaka mu čast. Dok su padale granate i svirale uzbune on je hrabro obilazio trgovine i prodavao ovaj tada „iznimno traženi“ proizvod! Tko bi rekao da se i na gumama za žvakanje može toliko zaraditi da se bez problema tim i takvim novcima može, kao od šale, kupiti i Podravka, koja je teškim radničkim žuljevima stvarana desetljećima.

Od tih tajkuna bolje bi bilo da smo čuli da su neki milijun eura darovali u humanitarne svrhe, recimo za obitelji onih koji su se radi tih i takvih objesili, prerezali vrat motornom pilom, bacili se sa sedmog kata, zapalili, ili su si nož zabili u srce!

Već smo inače ranije predlagali da Hrvatska dobije i prvi  - Registar tajkuna! Međutim, tim i takvima nikada dosta. Sad kad su se obogatili (dok su drugi ginuli) još im nedostaje i politička moć. Malo po malo i to će dobiti. I dobivaju. Naime, ljudi (da ti pamet stane) radije glasuju za takve nego za one koji su im  krvlju ostvarili slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

Pa, kad je tako, a jeste, onda kerumi i tedeschi naprijed, ostali – stoj!

Bolje nismo ni zaslužili.

 

Mladen Pavković