Srbi, koji su bili agresori na Republiku Hrvatsku, ali i Bosnu i Hercegovinu (BiH), počeli su sve više otkrivati spomen obilježja bocima koji su ratovali od devedesete godine – za veliku Srbiju. To bi isto tako bilo da su Nijemci, Talijani ili Japanci, nakon II. svjetskog rata, otkrivali spomenike onima koje su proganjali, masakrirali i ubijali (nevine) diljem Europe.

Naime, 16. veljače 2017. Srbi su jedan takav spomenik svečano  otkrili i u Subotici. Tom prigodom, govorio je i Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Rekao je: „Srbija je zahvalna svakom borcu, članovima njegove porodice i svima koji su se za nju borili i za nju dali svoje živote“ .

Predsjednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije Željko Vukelić je dodao da su srbijanski ratni veterani „jedan dio društva koji su časni i pošteni, koji su poštovali Ustav zemlje u kojoj žive. Kroz istoriju su uvek takvi bili, i biće i u budućnosti“- rekao je.

Na taj način, Srbi priznaju (nikada to ,na žalost, nisu ni skrivali) da su se borili za veliku Srbiju, ali ne u Srbiji već izvan njezinih granica. One koji su poginuli u toj borbi, kao agresori, za njih su „junaci“, a ne jadnici koji su (jednim manjim dijelom) bili prisiljeni ratovati od Vukovara do Dubrovnika.

S druge pak strane, Srbi traže da se okrenemo budućnosti, da zaboravimo prošlost, pa čak i da jedni drugi oprostimo. Oni jednostavno nemaju volje ni želje priznati zločine koje su učinili u vrijeme Domovinskoga rata, oni se prave da se 1991. ništa nije dogodilo u Vukovaru i Škabrnji, ali i drugim gradovima i mjestima diljem Hrvatske, oni sada igraju na kartu – žrtve.

Vulin čak poziva i ostale gradove u Srbiji da podignu spomen obilježja onima koji su jurišali na Hrvatsku, a zaboravlja da su iz nje  morali pobjeći kao zečevi.

Dakle, njima smeta primjerice spomenik HOS-a u Splitu, na kojem su istaknuta imena branitelja koji su od njihova metka poginuli braneći svoju Domovinu, a ne smetaju ih bivši Miloševićevi, Šešeljevi, Nikolićevi, Arkanovi i slični ratnici koji su izgubili (sve) ratove i koji su kao Nijemci željeli pokoriti što se pokoriti da!

Osim toga, kako Srbija zamišlja s četničkim spomenicima u Europsku uniju(EU)?

 

Mladen Pavković