„Imam puno prečih poslova ovdje nego da idem u shopping u New York“, rekao je nedavno bezobrazlukom nadrkani Premijer aludirajući na Predsjednicu države koja po njemu, valjda, 'šopingira' po uredima UN-a u New Yorku!?

Zlobnici će uzvratiti da je u cilju 'šopinga' premijer nedavno obilazio robne kuće po Novom Zelandu ili Australiji gdje je sa suprugom proveo puna dva tjedna u podužem, vjerovali ili ne, državničkom posjetu!?

A radilo se u stvari, kažu pouzdani izvori, o usklađivanju poremećenih odnosa unutar bračnog konkordata. Bilo je to, reklo bi se, čisto mirnodopsko, izletničko putovanje zbog 'mira u kući' uz usputno izviđanje potreba tih dalekih zemalja za hrvatskim školovanim izbjeglicama!

Zlobnici bi kazali…otišli su u daleki svijet, tek da im stražnjice(=guzice) vide puta!

Slično je bilo i nešto kasnije kad je u jednaku svrhu čak i sina poveo sa sobom i to u višednevnu posjetu Americi (SAD-u) gdje je ostao u pamćenju njegov veoma edukativan govor pred hrvatskim iseljenicima u gradu Gig Harboru (kojeg su osnovali iseljeni Hrvati!, op. a.):

„Hrvatska je mala zemlja. Ima nas 4,3 milijuna.

I odnedavno imamo hidroavion(doduše nije naš nego njemački, op. a.), povezuje Split - Jelsu i neke druge dalmatinske otoke!?“

I dodao, u svom prepoznatljivom stilu…ili, ovo što je rekao 'ni pas s maslom ne bi polizao': „Na sve što ja radim gledaju s figom u džepu i to debelo(?), a to su 'oni', dakle, to je očito tako, a ja poručujem – 'mi' smo drukčiji, ja ovdje ljudima govorim o povijesti koju treba shvatiti i zaboraviti i ne opterećivati se njome, tu me nitko nije pitao o ustašama i partizanima….a to su sve naši ljudi s Brača, Hvara, ako to nisu naši ljudi, onda ne znam što su, Marsovci.

Sljedeći put kada dođem kao premijer, što se neće obistiniti, jer ovo je moj prvi i posljednji put, pitajte se zašto nitko nije došao prije. Dobit ćemo mi izbore, ali neću doći(plakat' će Hrvatska, op. a.), nije uredu.

Mislim, imamo drugih obaveza, i Hrvata u Bosni i njih treba obilaziti stalno.“

Od medija nismo mogli saznati dali je na tim beskorisnim putovanjima osim praznog lupetanja premijer obavio i 'šoping' ali pouzdano znamo da svako malo državnim zrakomlatom ili zrakoplovom 'skokne' na otok Krk ali ne u cilju obavljanja 'šopinga' nego kako bi zadovoljio svoje gurmanske nagone i 'našopao se' (u prijevodu: nažderao se)krčkim janjećim gulašom sa šurlicama…i sve to zalio čuvenom krčkom žlahtinom!

A sad evo kako-uistinu slučajni-premijer obavlja svoj 'metabolički šoping'….

Bilo je to negdje 19.rujna upravo kad je započeo izbjeglički stampedo po Hrvatskoj: „Nakon što je danas u Tovarniku i Belom Manastiru, kriznom stožeru, policiji i migrantima podijelio nekoliko svojih 'mudrih savjeta', odlučio se 'naš' Zoki odmoriti i skriti od javnosti.

Danas popodne, u 16 sati, u krčku zračnu luku stigao je (privatiziranim, op. a.) zrakomlatom i odmah po slijetanju dočekala su ga dva službena Audija A8 i jedan džip marke Grand Cherokee. U tišini i s upaljenim crveno-plavim svjetlima(zbog ovaca na cesti, op. a.) kolona se lokalnim cesticama, preko Čižića, uputila u Polje - u Milanovićevu vikendicu. Ovog puta premijer s pratnjom nije koristio otočku magistralu, nego djelomično asfaltiranu makadamsku cesticu kao pravi izbjeglica…iz Sirije.

Odlazak u vikendicu je bio planiran, jer je već izjutra iz njegova ureda lokalnoj gostionici naručen lokalni specijalitet – šurlice(domaća tjestenina slična makaronima koja se pravi pomoću debele igle, op. a.) s janjećim gulašom. Možda je neprimjereno da usred migrantske krize predsjednik vlade odlazi na kupanje i soljenje jaja.

Premijerova je izričita želja da iskoristi još ovo malo sunca i topline babljeg ljeta i uživa u moru i suncu(dakako, uz dobru spizu, op. a.).

Oporba se ovaj put može složiti da je vikendica na Krku prikladna mišija rupa 'da viri kao miš iz mekinja', i pravi dobitak za sve“,

I za kraj: Obzirom na aktualnu dužničku katastrofu od 290 milijardi kuna hrvatskog javnog duga koji nezaustavljivo raste brzinom od 443,66 kuna u sekundi i s druge strane Premijerovu nezatomljivu strast prema krčkim šurlicama s janjećim gulašom, mogli bi 'našeg' Zokija figurativno nazvati pravim janjičarom hrvatskog gospodarstva, sic!

 

Damir Kalafatić